05/25/17 08:33
(http://www.clubz.bg/)

Европейският Доналд прие американския в Брюксел

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се среща в момента с лидерите на Европейския съюз в новата му сграда „Европа“, където той прави срещите си на върха и  където заседават съветите на министрите.

Точно в 11 часа и 11 минути българско време Тръмп беше посрещнат на входа от полския си съименник Доналд Туск, председател на Европейския съвет. В кратката среща участва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. По-късно се очакваше да се присъединят председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тръмп е новак за сложното устройство на Европа, която го гледа с подозрение заради подкрепата му за "Брекзит", специалните отношения с Великобритания и Найджъл Фараж, лидер на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство.

Още при избора на Тръмп Юнкер и Туск поискаха САЩ да изяснят бъдещата си политика по основни въпроси от взаимен интерес като бъдещите отношения със Стария континент в сигурността и отбраната, световното споразумение за климата, към което Вашнигтон се присъедини при предшественика на Тръмп Барак Обама, и преговорите за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ, които са в застой.

На неформална среща на върха на НАТО, насрочена за 17 часа българско време днес, съюзниците очакват да чуят лично от американския президент, че САЩ запазват непоклатим ангажимента си към НАТО, която Тръмп в предизборната си кампания нарече „отживяла“. По-късно в среща с генералния ѝ секретар Йенс Столтенберг той заяви, че вече не я смята за такава.

След срещата с евролидерите Тръмп трябва да обядва с френския си колега Еманюел Макрон и да участва в откриването на новата главна квартира на НАТО, която струва над 1 милиард евро.

Съпругата му Мелания ще посети детската болница „Кралица Фабиола“, кралската ботаническа оранжерия в Лаакен, музея на сюрреалиста Рьоне Магрит и ще обядва с белгийската кралица Матилда.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване