05/25/17 17:51
(http://www.klassa.bg/)

Лондон чака нови терористични атаки

 Великобритания очаква нови терористични нападения и вдигна степента на заплаха до най-високата възможна - "критична", предаде Би Би Си. Освен полицията и военни са разположени по ключови обществени места на територията на цялата страна. "В следващите седмици вероятно ще има военно присъствие и по големи събития като концерти и спортни прояви", посочи премиерът Тереза Мей. Тя допълни, че смята мярката за "разумен отговор" на атаката в Манчестър, при която загинаха 22-ма, повечето деца, и 59 пострадаха на излизане от концертна зала. Само два пъти в историята на Великобритания степента на заплаха от тероризъм е била повишавана до "критична", отбелязват агенциите.

22-годишният заподозрян за атаката Салман Абеди, британски гражданин от либийски произход, по всяка вероятност не е действал сам, заяви вътрешният министър Амбър Ръд, цитирана от Би Би Си. Тя уточни, че мъжът е бил познат на властите. Вчера беше арестуван и по-големият му брат, както и още двама заподозрени. Те са задържани в Манчестър. "Ясно е, че това, което разследваме, е мрежа", заяви и полицейският служител от Манчестър Иън Хопкинс. 

Министър Ръд също така изрази силното си разочарование, че детайли от разследването са изтекли в публичното пространство от американските силите за сигурност, преди британската полиция да реши, че е редно да ги оповести. Името на атентатора Абеди се появи първо в медии в САЩ, позоваващи се на американски официални представители, които са били информирани от британските си колеги. "Изтичането на информация за атентата в Манчестър, по-специално в американски медии, става дразнещо", заяви британският вътрешен министър. "Британската полиция съвсем ясно заяви, че иска да контролира информационния поток, за да опази оперативната сигурност" на разследването и да може да се възползва от "елементи на изненада", допълни Ръд. "Поради това става дразнещо, че тези информации се появяват от други източници, и съвсем ясно заявих на приятелите ни, че това не трябва да се повтаря", добави тя. 



МЕРКИ

Френският вътрешен министър Жерар Колон обяви, че е разбрал от британските следователи, че заподозреният атентатор вероятно е минал през Сирия и има доказани връзки с групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за атаката. Заради терористичния акт в Манчестър френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще поиска удължаване на извънредното положение в страната. 

 

ТЕРОР

Мъж, въоръжен с нож, 

беше арестуван вчера близо до Бъкингамския дворец в Лондон, писа в. "Гардиън". Той бил задържан от полицаи, патрулиращи в района, вчера преди обяд. Никой не е пострадал. Властите не смятат, че инцидентът е свързан с тероризъм. Мъжът е отведен за разпит в полицейско управление в централната част на Лондон. Не се съобщава самоличността му. 



Британският парламент беше затворен

за посетители заради обявената най-висока степен на заплаха за сигурността след терористичния удар в Манчестър. "Всички обиколки, събития и банкети ще бъдат отменени. Това ще остане в сила, докато не се променят инструкциите", се казва в съобщение, качено на сайта на парламента. Властите не изключват възможността да бъдат извършени нови нападения.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Британски военни вече патрулират заедно с полицаите на обществените места в столицата Лондон.



segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване