05/25/17 19:13
(http://www.klassa.bg/)

Мария Захарова: Никой в Русия не се опитва да отрече приноса на Първата българска държава за създаването на славянската писменост

 Прессекретарят на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че вълната критични коментари и тълкувания, поднесени в българската преса след посещението на македонския президент Георге Иванов в Москва има изкуствен характер, пише Российская газета.
„Убедена съм, че такъв светъл празник като Деня на славянската писменост 24 май трябва да помага за сближаването на нашите народи, които почитат Кирил и Методий, а не да става причина за спорове и конфликти, да не бъде повод за изкуствено нагнетяване на страстите. Това е изкуствено подклаждан скандал, който при „правилна“ обработка може да внесе елементи на напрежение в руско-българските отношения, до което, надявам се, няма да се стигне. Разбира се, това едва ли ще е в полза на двете ни страни“, заяви Захарова.
Критичните публикации в българската преса бяха посветени на посещението на президента на Македония Георге Иванов. 
„Никой в Русия, а на мен ми е известно какво се говори в другите страни, не се опитва да отрича приноса на Първото българско царство в създаването на славянската писменост, това би противоречало на историческите факти. Възможно е да не е било правилно изтълкувано, преведено, предадено“, поясни Захарова. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване