05/25/17 06:24
(http://www.klassa.bg/)

Няма държава в Европа, която да не е застрашена от тероризъм

 

Целта на организаторите на атентата в Манчестър беше да се получи възможно най-голямо сътресение в международен план

 

 

Проф. Владимир Чуков – арабист

- Господин Чуков, какво прави впечатление при атентата в Манчестър?

- Наистина в атентата буквално е много ясно очертана мишената. Това е възможно изключително масово посещаемо социално събитие, или това е така наречената „мека мишена“. Очевидно, че тези, които са организирали и извършили атентата, са целяли две неща – това е масовата паника в британското общество и автоматично привличането на цялото световно внимание в Манчестър и то с картините на едни окървавени хора. Тоест идеята каква е – максимално да се ангажират всички онези, които много активно следят събитията в Близкия Изток, имам предвид посещението на Доналд Тръмп в Саудитска Арабия, днес в Израел с конкретни насочени послания, които много ясно контрастират с това, което са заложили и ревизирали атентаторите в Манчестър.

- За какво говори почеркът на атентата?

- Все още няма организация, която да е поела отговорността, въпреки че в някои сайтове се твърди, трябва да се провери достоверността на вече поетата отговорност от „Ислямска държава“, която се е появила в един иракски сайт. Сложено е клипче, в който маскиран мъж заплашва и казва, че това е само началото, нещо, което виждаме като почерк и нееднократно се е повтаряло. Нека да кажем следното: коренно се различава това, което виждаме в Манчестър от това, което ние видяхме в Лондон през март месец. Там много бързо бяха уточнени фактите и буквално след ден официалните властите дадоха много ясен и убедителен отговор кой стои зад този атентат. Сега ме е страх, че в следствие на чувствително повече жертви, чувствително по-голяма психоза, страх, който ние виждаме, много силния резонанс, който виждаме в световен и в национален мащаб, видяхте, че предизборната кампания беше отменена от страна на торите, буквално дори, ако виждате тук в самата България отделни личности и партии взимат отношение към този терористичен акт. Това всичко показва, че заложено да се получи възможно най-голямо сътресение в международен план. Тук може да се разсъждава дали наистина става въпрос за глобалната мрежа, тоест „Ислямска държава“, която си е пуснала пипалата, паяжините в британското общество или има някаква конкретна вътрешна, местна причина, пак свързана с действието на подобен тип групи, които са по някакъв начин съществуващи много отдавна на терен, които имат предварителни действия, които са част от вече натрупана предишна история. Това е нещо, което трябва да бъде уточнено и поради тази причина си мисля, че британските власти, британската страна няма да бърза с конкретни изявления. Между другото ние го виждаме, това е подходът, това е стилът на британците, докато всичко не бъде доказано категорично, до тогава просто да не се правят някакви изявления, за разлика от медиите, които при предния случай, имам предвид през март месец, медиите подадоха някакви информации, някакви писти, които не се оказаха всичките 100% достоверни. Така че случаят е много по-комплициран според мен.

- Проф. Чуков, ако е втората вероятност, за която говорите, и която дава индикации за наличие за отдавна сформирали се действащи, било то обединено, било то разединено, но интуитивно събрание на някакъв радикализиран принцип, местни групи, то какви са пистите, които могат да доведат до този атентат, за да се тръгне по обратен път и да се стигне до тези групи?

- Вижте, това е информация, с която местните органи разполагат. За какво става въпрос – първо, това е група на джихадисти, британски джихадисти, които са били в Сирия и в Ирак, втората група, това са радикали, които са познати на полицията, но които са буквално заразени от радикализма и екстремизма и са действали единствено в рамките на Великобритания, хора, да речем, които са второ, трето поколение. Това, което според мен се налага като може би много интересен вариант, това са така наречените конверти, подобно на Халид Максуд, този, който извърши терористичния акт през март. Понеже говорим за местни писти, буквално преди 4 години на днешната дата, тоест на вчерашната 22 май, беше заклан в Лондон британски войник от двама британци от нигерийски произход, които също както Халид Максуд са родени християни, конверти, и в последствие са приели исляма в неговата най-радикална форма. Тоест имаме различни варианти, различни писти и предполага, че полицията в момента точно това прави – да се види, първо да се идентифицира атентатора самоубиец, който може би самият той е носил бомбата, а може би тази бомба е била поставена някъде на друго място, тъй като това, което излиза от медиите е, че бомба с пирони и с болтове е била на изхода и поради това тази бомба е предизвикала изключително много жертви.

- Проф. Чуков, кое е по-опасното, мрежовата връзка с „Ислямска държава“ или нейната идеология, която се разпространява, използвайки социалните мрежи?

- Категорично това е вторият вариант, втората опасност е много по-голяма, защо – защото вие дори на терена да победите „Ислямска държава“, ето, виждате тя се свива, свива, преди около 2 години в Ирак „Ислямска държава“ владееше около 40% от националната територия, сега в момента владеят около 4%, въпреки всичко Ирак продължава да бъде запален, защо – защото имате спящи плетки, имате хора, които са заразени и то окончателно и безвъзвратно от тази идеология. Между впрочем това, което беше решено буквално преди 2 дни в Риад, е да бъдат създадени няколко структури за противопоставяне на радикализма. Първата структура, която беше зададено да бъде формирана, това е борба срещу радикалната мисъл, на която да се дава отпор чрез медиите, чрез статистиката, въобще всички и чрез догмата. Реално борбата е за умовете на тези хора, които, вече приели тази идеология, са в състояние да направят неща, които виждаме в Манчестър.

- Проф. Чуков, много важно е, че една част, може би и атентаторът ще се окаже такъв, е второ, трето, четвърто поколение дори неинтегрирали се в съответните държави представители на арабския свят. Ето този проблем ще продължи и през следващите години. Той включва огромна маса от хора, като погледнете Франция, Великобритания, Белгия, Германия, това са огромни маси от хора, които не са интегрирани…И Белгия прибавете, че сега вече и там се оформи анклав в столицата.

- Тя по-скоро бих я интегрирал към Франция, но искам да кажа като модел, интеграционен модел, това са различни подходи и за съжаление този мултикултурализъм, който беше предложен преди може би десетилетия и за който категорично беше признато, че той се е провалил, това идваше в следствие на една определена обществена нагласа от страна на обществото, от страна на държавата. Очевидно, че интеграцията, тази комуникация, която трябваше да протече нормално в рамките на обществото, тя не се случи. Тя просто не се случи и това е много силно обезпокоително. Мисля, че тези проекти, които особено във Франция бяха инициирани, като борба срещу езика на омразата, която е една от причините за появата на такива радикални елементи. За съжаление и това не даде някакви огромни резултати. Така че виждаме всичко това като действия, които не са се състояли или намерения, които не са се състояли и то преди десетилетия, за съжаление.

- Проф. Чуков, готови ли сме у нас да посрещнем такава атака?

- Нека да кажем следното, че няма държава в Европа или в света, която да не е застрашена от тероризъм. Тероризмът е социално явление, което е неизкореняемо, всички са застрашени. Тук, обаче, вече трябва да кажем, че отделните общества, отделните държави имат своята специфика. Нека да припомня, във всички тези държави, за които ние говорим – Великобритания, Франция, Германия, има стотици джихадисти, които са в Сирия, част от тях се върнаха, а в България, Слава Богу, имаме, поне лично аз имам информация, за един човек, който е приобщен към криминалната дейност на „Ислямска държава“ и то в друга държава, в Австрия, български гражданин. Обаче, български гражданин, който е бил там, в Сирия, или се е бил под знамената на „Ислямска държава“ няма. Тоест виждате самото общество изработва някакъв подход, тоест от тази гледна точка ние сме по-добре , но в никакъв случай това не означава, че български граждани не могат да бъдат изкушени от подобен тип пъклени действия.

Интервюто е на Радио „Фокус”

(със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ)

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване