05/25/17 06:52
(http://www.klassa.bg/)

Пловдивчанка съди България заради липса на защита от домашен тормоз

 Пловдивчанка съди страната ни пред комитета на ООН за елиминиране на дискриминацията срещу жените заради това, че не е получила адекватна защита от институциите у нас. Казусът е свързан с домашен тормоз. На първа инстанция било прието, че жената била малтретирана от съпруга й. Съдът издал заповед за ограничаване на правото на достъп на насилника до местоработата и жилището на жертвата. На втора инстанция обаче това паднало, като домашният тормоз бил отхвърлен като довод и било постановено, че ставало дума за лоши отношения в семейството. „Мъжът непрекъснато е нагрубявал партньорката си с цинизми, което е ставало пред двамата им малолетни синове. При един от скандалите майката е тръгнала да бяга, но той я е препънал с крак на входната врата. По случайност при падането не се е потрошила”, обясни адвокат Милена Кадиева от фондация „Джендър алтернативи”. По думите й случаят е класически пример за домашно насилие във всичките му форми. В жалбата до ООН се посочва, че мъжът е упражнявал насилие и над по-голямото дете, което често било наказвано за дребни провинения. В един от случаите бащата набил 10-годишния си син, само защото детето си играело край дивана. То си заклещило ръката и започнало да плаче от болка, но вместо да го успокои, бащата го наказал. Издевателствата продължили и след развода, като малтретираната жена много пъти звъняла на 112 да търси защита, но не я получавала. Поради тази причина от фондацията, които представляват интересите на пловдивчанката, завели делото в Женския комитет на ООН. Оттам се очаква решение до няколко месеца.

През миналата година комитетът на ООН за елиминиране на дискриминацията срещу жени настоя България да направи промени в Закона за защита от домашно насилие. Тогава това се случи след драматичната история на 39-годишна жена, която е била малтретирана от своя съпруг пред очите на двете си деца. След като две съдебни инстанции у нас не приели доводите за системен тормоз и насилие, извършвани от съпруга, комитетът към ООН постановил пострадалата жена да получи обезщетение и законова закрила. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване