05/25/17 08:33
(http://www.clubz.bg/)

Туск след Тръмп: Нямаме обща позиция за Русия

Европейският съюз и САЩ нямат обща позиция за политиката на Запада към Русия, съобщи днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща с президента на САЩ Доналд Тръмп. 

Отворени въпроси между атлантическите партньори остават и в областите на климата и международната търговия.

"Обсъдихме външната политика, сигурността, климата и търговските отношения. Чувството ми е че се съгласихме в много области – на първо място по антитероризма и съм сигурен, че не трябва да обяснявам защо", каза Туск след едночасова среща с Тръмп, в която участваха и председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни и върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. 

"Но някои въпроси остават отворени – като климата и търговията. И не съм 100 процента сигурен, че можем днес да кажем... че имаме обща позиция, общо мнение за Русия. Въпреки че, когато става дума за конфликта в Украйна, бяхме на едно мнение",  каза Туск.

Срещата се състоя в новата сграда „Европа“, където вече заседават държавните и правителствените ръководители на 28-те и съветите на техните министри.

Тръмп е новак за сложното устройство на Европа, която го гледа с подозрение заради подкрепата му за "Брекзит", специалните отношения с Великобритания и Найджъл Фараж, лидер на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство.Още при избора на Тръмп Юнкер и Туск поискаха САЩ да изяснят бъдещата си политика по основни въпроси от взаимен интерес като бъдещите отношения със Стария континент в сигурността и отбраната, световното споразумение за климата, към което Вашнигтон се присъедини при предшественика на Тръмп Барак Обама, и преговорите за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ, които са в застой.

"Моето главно послание към президента Тръмп беше, че това, което дава на нашето сътрудничество и приятелство най-дълбокото им значение, са основните западни ценности като свободата, човешките права, уважението към човешката достойнство", каза Туск. "Най-голямата задача днес е консолидацията на целия свободен свят около тези ценности, не само около интересите".

"Ценностите и принципите – първо. Това е, което ние – Европа и Америка – трябва да казваме", добави той,правейки алюзия с изборния девиз на Тръмп "Америка - първо".

На неформална среща на върха на НАТО, насрочена за 17 часа българско време днес, съюзниците очакват да чуят лично от американския президент, че САЩ запазват непоклатим ангажимента си към НАТО, която Тръмп в предизборната си кампания нарече „отживяла“. По-късно в среща с генералния ѝ секретар Йенс Столтенберг той заяви, че вече не я смята за такава.

Тръмп отбеляза борбата с тероризма като централна тема на посещението си в Брюксел, столицата където атентатори убиха 32 души през март миналата година. На среща с министър-председателя Шарл Мишел той заяви, че международната коалиция срещу Даеш "има огромен напредък".

“Но като видиш нещо, като това, което стана преди дни, разбираш колко важво е да спечелим тази битка. И  ние ще я спечелим”, написа американският президент в туитър по повод на нападението в Манчестър, което взе 22 жертви.

САЩ искат НАТО официално да се присъедини като организация към водената от тях коалиция, в която много от съюзниците участват.  

След срещата с евролидерите Тръмп трябва да обядва с френския си колега Еманюел Макрон и да участва в откриването на новата главна квартира на НАТО, която струва над 1 милиард евро.

Там Тръмп трябва да открие мемориал на близо 3 000-те жертви на терористичните атаки срещу САЩ на 11 септември 2001 година и да произнесе кратка реч.

Германската канцлерка ще открие мемориал на падането на Берлинската стена, който да напомя за ролята на НАТО през Студената война.

Съпругата му Мелания ще посети детската болница „Кралица Фабиола“, кралската ботаническа оранжерия в Лаакен, музея на сюрреалиста Рьоне Магрит и ще обядва с белгийската кралица Матилда.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване