05/26/17 06:20
(http://www.klassa.bg/)

Лозан Панов на протест с политици

 

Скандира пред президентството заедно с Черния лебед, обвиняем партиец и хора на Радан и Пинокио

Скандалният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов е бил част от политически протест, проведен точно две седмици преди изборите за 44-то народно събрание. Уличаващи фотоси на магистрата, обслужващ интересите на олигархията, в компанията на партийни функционери бяха публикувани в четвъртък от агенция Флагман.

Според информацията Панов се е включил в протест пред президентството срещу решението католическият свещеник отец Паоло да бъде отзован от България заради отказа на местната администрация в Белене да регистрира семейство мигранти и да им позволи да се заселят в града.

Събитието обаче не е гражданска инициатива, а е

било припознато от двете формации на олигархията

„Нова Република“ и „Да(й), България“. Демонстрацията пред президентството дори се превръща във водещо предизборно събитие на “Нова Република”, а на нея се изсипва цялото ръководство на коалицията. Само ден по-рано пък и „Нова република“, и „Да(й), България“ излизат с политическа декларация и политическо решение в навечерието на събитието и така придават на мероприятието изцяло политически оттенък. Сламеният лидер на „Да(й) България“ Христо Иванов, по-известен като Пинокио, отправя конкретни политически искания към институции в съдебната власт – прокуратурата, изпълнителната власт – МВР и ДАНС, както и към президента, а от коалиция “Нова Република”, ръководена от Радан Кънев, обявяват, че са свалили политическото си доверие от кмета на град Белене, като призовават и за неговата оставка.

Самият Панов пък не просто се появява на митинг, но и си хортува там с партийните функционери от двете формации. В доказателство на това са приложени и две снимки – на едната се вижда как Лозан Панов е заедно с Петър Славов, който по това време е вписан като водач на листата за народни представители на “Нова Република” в Стара Загора и е на трети в листата за 23-ти МИР София. На втората снимка Лозан Панов разговаря със съпругата си Елисавета Панова, която настоящият партиен лидер и провалил се бивш правосъден министър Христо Иванов нарича Черен лебед. Това лъсна от изтеклите стенограми „АГРО-гейт“ на дискусия с участието на обвиняемия скандален бизнесмен Иво Прокопиев, негови служители и други политици, на която през лятото на 2016 г. е обсъждано издигането на председателя на ВКС за кандидат за президент. 

 

На събитието шефът на ВКС е заедно със съпругата си Бети Панова.
На събитието шефът на ВКС е заедно със съпругата си Бети Панова.

 

От снимките, качени във фейсбука профила на „Нова република“, пък се вижда, че

на митинга има издигнати дори партийни знамена,

а кандидат-депутатите от политическите формации носят отличителни знаци, на които са поставени съответните номера в интегралната бюлетина на коалициите. Всичко това показва, че присъстващите на протеста, сред които са Лозан Панов и съпругата му, са директни участници в предизборна агитация, категорични са юристи.

В самото мероприятие пък участие взимат и други ключови фигури от партиите на олигархията като Радан Кънев, който в този момент е председател на ДСБ и водач на листите в 25-и МИР-София и във Варна. На митинга присъстват и други мераклии за 44-тото НС, издигнати от „Нова република“ и „Да(й), България“, като Методи Андреев, Марта Георгиева, Стефан Тафров и Виктор Лилов. Най-фрапантното погазване на нормативната уредба обаче е фактът, че в протеста участие взема и проваленият кандидат за президент, издигнат от олигархията и настоящ обвиняем за аферата „ЕВН“ Трайчо Трайков. Така на мероприятието пред президентството рамо до рамо се оказват лице, което се очаквано да бъде предадено на съд от прокуратурата за тежки умишлени престъпления, и шефът на съдиите у нас, които трябва да решават този съдебен процес.

Юристи обясниха още, че поведението на Панов и участието му в подобно мероприятие, което има предизборен характер, е грубо погазване на Етичния кодекс на магистратите. Това е така, защото скандалният съдия участва като шеф на ВКС в митинг, на който се поставят политически искания към президента, служебното към онзи момент правителство и институции от съдебната власт, спрямо които ВКС има право на финален съдебен контрол. Освен че нарушава забраната за изразяване на политически пристрастия,

Панов погазва грубо и конституцията,

в която е разписано, че у нас има разделение на властите, коментираха експерти. Според тях факта, че Панов скандира пред сградата на президентството и подкрепя искания към държавния глава, издигнати от политически формации, е нарушение на основния закон на държавата, в който е записано, че трите власти у нас нямат право да се месят в дейностите на другите две.

„Нещо повече - държавният глава е орган по назначението и освобождаването на тримата най-висши представители на съдебната власт – председателите на ВКС и ВАС, както и на главния прокурор. Точно заради това участието на Лозан Панов в демонстрация, подкрепяща и издигаща политически декларации и искания, още повече в предизборна обстановка и при нефункциониращо Народно събрание, следва да се тълкува и като форма на натиск от страна на административния ръководител на ВКС спрямо единствения гарант към 12 март 2017 г. за суверенитета и сигурността на Република България, както и срещу този, от когото зависи издаването на Указ за освобождаването на висшия магистрат, ако е налице такова решение на ВСС – държавния глава“, категорични са юристите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване