05/26/17 06:21
(http://www.klassa.bg/)

Обвинител № 1 иска тълкуване защо съдът връща дела

 Главният прокурор Сотир Цацаров ще иска от Върховния касационен съд да излезе с тълкуване по три спорни въпроса, водещи до връщането на дела обратно на държавното обвинение. Искането ще бъде отправено най-късно до 30 юни, стана ясно по време на Пленума на Висшия съдебен съвет, на който Цацаров представи доклада за дейността на прокуратурата и разследващите органи за 2016 г. Единодушно с 18 „за“ докладът бе приет от кадровиците на Темида.

Главният прокурор акцентира на върнатите от съда на прокуратурата дела – 4,9% при над 5% в предните две години. Както и на ниския процент на оправданите лица – 2,5% за 2016 г. при 2,8% за 2015 г. Освен на пропуски, грешки и пасивност при събиране на доказателства по време на разследването и пропуски на съдебното дирене оправдателните присъди според прокуратурата са следствие от противоречива съдебна практика.

Именно за това ще се иска тълкувателно решение на ВКС най-общо по три въпроса: за практиката по чл. 282 от НК (престъпленията по служба), изискванията към съдържанието и обосноваността на обвинителния акт, както и противоречива практика след тълкувателно решение на самия ВКС.

Цацаров подчерта също, че трябва да се премахне изключително големият формализъм в наказателния процес, да се постави бариера пред многократното връщане на делата, за осъвременяване на съставите в НК, както и нова подсъдност на спецпрокуратурите и спецсъдилищата, според която те да се занимават занапред с делата за корупция по високите етажи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване