05/27/17 04:22
(http://www.clubz.bg/)

Авторът на "българската следа" почина в САЩ

Збигнев Бжежински.

Легендарният политолог Збигнев Бжежински почина на 89-годишна възраст, съобщи тв каналът "Фокс нюз".

Бившият съветник по националната сигурност на президента Джими Картър бе смятан за автор на т.нар. българска следа в атентата срещу папа Йоан-Павел II. Хората в България, който бяха най-запознати с детайлите около покушението срещу светия отец през 1981 година, бяха убедени, че именно Бжежински е измислил участието на българските тайни служби в пъкления план. Както е известно американският политолог е един от най-ярките борци срещу комунизма и целта на "българската следа" е била да бъде замесен и уличен СССР в стрелбата срещу Йоан-Павел II чрез най-верният му сателит - България.

Именно усилията на дейци като Бжежински, заедно с полския папа и президента Роналд Рейгън, доведоха до рухването на комунизма в Източна Европа през 1989 година.

„Моят баща почина мирно тази вечер“, съобщи Мика Бжежински. „За мен той беше най-вдъхновяващият, обичащият и отдаден баща, който едно момиче може да има“. 

По информация на в. "Ню Йорк таймс" политикът е издъхнал в болница в щата Вирджиния.

Роденият във Варшава Збигнев Бжежински - политолог, социолог и държавен висш служител, е един от водещите идеолози на външната политика на САЩ. През последните години той бе преподавател и консултант. Оглавяваше няколко обществени организации в САЩ и бе в борда на редица компании. Стратегът водеше и политически програми по тв канали и беше експерт на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. Бжежински е постоянен член на елитния клуб "Билдерберг", който обединява крупни политически фигури, банкери, шефове на транснационални компании и политолози.

Полякът бе един от последните мохикани на висшата световна политика, какъвто е и патриархът на дипломацията Хенри Кисинджър, който днес навършва 94 години.

Публикувана на 05/27/17 04:22 http://clubz.bg/54394-avtoryt_na_bylgarskata_sleda_pochina_v_sasht

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване