05/29/17 08:36
(http://www.clubz.bg/)

Дело за открадната лада продължава 17 години, 3 месеца и 28 дни

Парламент Теодора Точкова1427957599361

17 години, 3 месеца и 28 дни е продължило производство за кражба на лада от паркинга на ВМА в София, извършена на 1 април 1999 г. Това констатира Инспекторатът към ВСС при проверка на заявления от пострадалото семейство за нарушаване на правото му на разглеждане и решаване на делото в разумен срок.

Заявленията на съпрузите са сред 33-те основателни заявления за забавени наказателни производства, установени от ИВСС, който е извършил проверки в периода 1 януари – 31 март 2017 г.

Продължилото умопомрачителните над 17 години производство е за престъпление по чл. 196а от Наказателния кодекс (НК), т.е. - ладата се е оказала "кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай". Четири пъти прокуратурата го е връщала на органите на досъдебното производство за допълнително разследване.

Съществени забавяния е причинило и връщането на делото от съда на прокуратурата – три пъти, констатират инспекторите.

От ИВСС споменават и 3 други съдебни производства на Софийския районен съд (от 2002 г. и 2009 г.), прекратени поради констатирани пропуски при изготвяне на обвинителния акт, представляващи съществени процесуални нарушения. По едното - продължило 4 години и 7 месеца, са проведени 16 заседания, на 14 от които не е даден ход поради нередовно призоваване на подсъдимите или на някои свидетели. В 16-ото заседание съдът е... прекратил производството поради пропуски при изготвяне на обвинителния акт.

Друго дело за кражба, за извършването на която е използвано т. нар. техническо средство, т.е. - ножовки и ключ (престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, пр. 2, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК) е продължило 12 години и 12 дни. Става дума за кражба на 2 решетъчни метални тръби и метални платна на стойност 154 лв. от оградата на къщата-музей „Александър Стамболийски” в София на 22 септември 2004 г. по обяд.

Основното забавяне в производството се дължи на действията на прокурора и разследващите органи във фазата на досъдебното производство. Има продължителни периоди от време, през които не са извършвани никакви или почти никакви процесуално-следствени действия. До 30.10.2006 г., когато делото за първи път е внесено с обвинителен акт в съда, то е връщано пет пъти от прокурора за допълнително разследване. Освен това повече от три години досъдебното производство е било спряно за издирване на обвиняемите, но по делото няма данни разследващите органи да са предприели активни действия в тази насока, заключават подчиненитена Теодора Точкова.

След връщания и от съда, образуваното през 2011 г. съдебно производство в СРС е продължило 3 години и 7 месеца. По него са насрочени 10 заседания, 7 от които са били отложени поради неявяване на страни.

10 години, 11 месеца и 6 дни е продължило дело за кражба на музикална уредба на стойност 193 лв. и тонколони от фризьорски салон в софийски квартал в нощта срещу 21 юли 2005 г. Извършителите са разбили входната врата на салона, за да проникнат в него. Производството е за кражба, извършена чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот.

Разследванетон а случая с уредбата е продължило 5 години и 8 дни, като тази продължителност се дължи най-вече на действията на разследващите органи. За близо две години и половина то е било спряно поради отсъствие на един от двамата обвиняеми, но през този период не са предприети никакви мерки за издирването му, казват още от инспектората.

Съществени забавяния са допуснати и при разглеждането на делото в Софийския районен съд. Насрочени са общо 23 заседания, като 15 от тях са отложени поради нередовно призоваване на някои от страните.

Отчета на Инспектората към ВСС може да видите тук.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване