05/30/17 09:03
(http://www.clubz.bg/)

Евродепутатът Момчил Неков иска субсидии за „услугата“ опрашване

"Над 80% от културите, които се отглеждат в селското стопанство, имат нужда от опрашване. Тази „услуга“ на пчеларите към сектор „Растениевъдство“ обаче остава неовъзмездена и в бъдещата Обща селскостопанска политика трябва да бъде въведено задължително подпомагане за опрашването".

Това заяви евродепутатът Момчил Неков пред Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент, информира пресслужбата на евродепутата. 

Неков, който стана известен като „феномена 15/15“ на евроизборите през 2014 г., е докладчик пред Групата на Прогресивния алианс "Перспективи и предизвикателства за пчеларството“.

В ЕС икономическата стойност на опрашването на овошките, техническите култури и други растения от стопанско значение се оценява на 15 млрд. евро годишно, но българските пчелари не получават финансиране за това.

В САЩ този сектор е субсидиран с близо 2 млрд. евро. В щата Калифорния производителите на бадеми плащат около $100 за наем на кошер през сезона на опрашването. Там наемат пчелари, които чрез мобилни пчелини предоставят кошери. 

Според изследвания на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН една трета от храната в света зависи от опрашването на пчелите. 

Глобалната икономическа изгода от естественото опрашване е 265 милиарда евро, а в България пчелите произвеждат над 13 000 тона пчелен мед.

Регистрираните пчелни семейства за 2015 г. у нас са 747 434. Едно пчелно семейство на сезон опрашва около 6000 дървета или около 100 дка площ. От това зависят над 3 610 834 ха обработваема земя. 

„Другото предизвикателство пред пчеларството е използването на препарати в селското стопанство, които имат пагубно влияние върху насекомите. Една група такива вещества са неоникотиноидите, които се използват за вредители по култури като царевицата и рапицата“, отбеляза Неков и призова за активна развойна дейност за създаване на нови вещества и съставки, които не пречат на пчелните семейства. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване