05/30/17 05:52
(http://www.klassa.bg/)

Икономиката с ръст от 3,1% през 2017 г.

 Ръстът на икономиката тази година ще достигне 3,1%. Това сочат данни на Института за икономически изследвания (ИИИ) към БАН. Основните фактори за нарастването ще е засиленото вътрешно потребление и инвестициите, като ще отслаби влиянието на износа. Увеличението обаче е недостатъчно, коментира доц. Виктор Йоцов. Той поясни, че за да достигнем средноевропейското развитие, икономиката трябва да се увеличава средно с около 5 на сто.

Една от положителните тенденции, която отчитат експертите, е подобряване на събираемостта на данъците. Йоцов посочи, че вече сме наравно със средноевропейските нива на събиране на ДДС. Въпреки това той заяви, че трябва да се върви към нова данъчна система. По думите му трябва да се помисли за изравняване на преките и косвените данъци, за да стане облагането по-справедливо. И поясни, че сега съотношението е едно към три. Освен това е нужно да има и повишаване на ставките, заяви още специалистът.

Все пак тази година страната трябва да запази фискалната си стабилност, като фокусът трябва да се насочи към здравеопазване и образование. Причината за това е, че тези два сектора са на последно място при разходите от бюджета. По данните на института при харчовете за ред и сигурност страната е на първо място сред останалите държави от ЕС. Освен това сме на челните места и при жилищно-комуналните разходи и тези за отбрана.

Нарастване от 5,7 на сто се отчита при износа през миналата година, съобщи Недялко Несторов от Института за икономически изследвания. Той добави, че сделките са достигнали 30 млрд. евро. Основно се експортират стоки, които съставят 74,5% от износа. Експертът посочи, че предприятията вече работят на предела си и за да се развива експортът, трябва да има големи инвестиции.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване