05/30/17 06:33
(http://www.klassa.bg/)

Кирил Добрев се върна в кабинета на Николай Добрев. Иска като него да стане душата на партията!

 

Моето предизвикателство е да ангажирам активното поколение в полза на БСП, заяви новоизбраният заместник-председател на БСП в интервю за Красина Кръстева, публикувано в сайта „Епицентър”

 

 

Искам да видя БСП Партията на поколението „Милениум“! Промените вече започнаха, в парламента столетницата се представлява основно от хора, родени през 70-те и 80-те години на ХХ век, които няма как да носят вина за станалото преди 1989 г. или пък за след 1944 г.

Думите са на зам.-председателя на БСП Кирил Добрев в първия ден, в който вече не е народен представител. Разговаряме в кабинета му на четвъртия етаж на „Позитано“ 20, пред който има табела с надпис „Зала Николай Добрев“. Покойният зам.-шеф на партията от 90-те години на ХХ век наблюдава от стената как синът му се справя като негов „наследник“. Защото Кирил Добрев наследи поста на Николай Добрев в БСП. Сега, както баща си навремето, ще отговаря за организационното състояние на столетницата.

 

Николай Добрев е емблема не само за БСП. За българския преход! Той е човекът, който на 4 февруари 1997 г. заедно с Георги Първанов, тогава лидер на столетницата, върна мандата на БСП за съставяне на нов кабинет. Улиците бяха изпълнени с гневни лица, протестите не спираха повече от месец. Николай Добрев пое огромна отговорност, не изпълни партийната воля, но спаси България от гражданска война. Да „влезе в обувките му“, „да седне на стола му“ е тежко бреме.

 

 „Да, това е кабинетът на Николай Добрев! Това беше единствената стая в сградата, която не беше ремонтирана от 1994 – 1995 г. Никой не смееше да пипне нищо“, разказва Добрев. Решил, че само той е човекът, който може да промени това. Донесъл много неща от вкъщи, сред които наградите, които Николай Добрев е получавал като министър на вътрешните работи. Както и албумът му с марки.

 

Кабинетът всъщност е обикновена неголяма стая, в която Николай Добрев е навсякъде. Има заседателна маса за осем души, която служи и за бюро на Добрев. Едната стена е етажерка, в която на видно място е червеният мобифон на Николай Добрев. На другата стена е портретът на бащата. Зад мястото на Кирил Добрев в средата на масата има пана със снимки на Николай Добрев, запечатали мигове от дейността му като зам.-председател на БСП.

Сложил съм в рамка една статия за баща ми от „168 часа“ — „Николай Добрев – човекът сянка“. Ако се стремя към нещо оттук нататък – това е да бъда в сянка“, казва Кирил Добрев. И показва телекомуникационната реликва — „А това е известният червен мобифон! Най-червеният мобифон, поне за онова време в партията!“

Аз помолих да бъда в тази стая. Винаги съм се стремял към този кабинет, с този стол, но с цялата отговорност. Защото тук са идвали много хора, но едва ли са усещали така тежестта на отговорността. Предизвикателство за мен е да успея да постигна това, което е постигнал баща ми в партията. Той е познавал поименно тази партия. Не е имало населено място, където да не е бил в течение със ситуация. Да не знае председателят на организацията и в най-малкото селище как се казва, какво е семейството му, има ли проблеми, какви са. Цялата партия за него е била не просто на длан, тя е била семейство. Това е моята амбиция, нямам амбицията да бъда в изпълнителната власт“, споделя Добрев.

 

Питам - Не искаш да станеш шеф на МВР като баща си?

 

Отговорът идва веднага: „Не! Ще кажа защо – това МВР не е онова МВР. През всичките години оттогава досега се говори за неглижиране на системата. МВР се превръща в една охранителна фирма. За акциите инициатор е друга служба, а не МВР. Тъжно ми е за това!“

Кирил Добрев е донесъл и свидетелствата на Николай Добрев като ученик – бил е отличник. На едно от тях, за учебната 1956/57 г. в графата „националност“ пише „македонец“.

Ето, такива са били времената!“, обобщава роденият през 1972 г. Кирил Добрев, човекът, който иска да отвори столетницата за поколението „Милениум“.

В крайния рафт, до дебелите папки, които се оказва, че съдържат отчетите на партийните организации, виждам бутилка уиски. На нея – визитна картичка на Цветан Цветанов, зам.-председателят на ГЕРБ. Това е бутилката – признание за изборната загуба на ГЕРБ на президентските избори.

Оказва се, че Цветанов е бил първият човек, който е позвънил на Добрев сутринта, преди парламентът да гласува молбата на Добрев за освобождаването му като народен представител. „Попита ме, „Колега, какво правим? В парламентарната група на ГЕРБ се чудим как да гласуваме по молбата ти за напускане на Народното събрание. Но не може да не уважим волята на народния представител!“ Пожела ми успех в партийната работа“, разказа Добрев.

Любопитствам — какво направи, след като парламентът те освободи.

Дойдох на „Позитано“ 20 и се заех с оперативните неща“, отвърна Добрев.

За него денят 26 май 2017 г. слага край на 12-годишен период, в който бе депутат.

По-осмислен акт през живота си едва ли съм правил. Винаги съм споделял виждането, че човек трябва да знае кога да каже “стоп!“ А и още баща ми ми е казвал: властта е като дрогата, тя увлича, трябва да умееш да спреш. Винаги съм предпочитал да кажа “стоп“ на нещо, когато съм на върха, а не в долна мъртва точка. Мисля че през тези 12 години в парламента съм успял да се изградя като публичен образ, но да работиш за партията е по-трудно от това да се изказваш от парламентарната трибуна“, твърди Кирил Добрев. И припомня критиките, които е отправял към предишните ръководства на БСП – винаги е казвал, че има живот и извън сградата на Народното събрание, че да търкаш червения мокет в парламента не е най-важното, че можеш да правиш политика и извън парламента.

Дойде времето да докажа тези свои думи. Затова избрах да се отдам изцяло на партийната работа на „Позитано“ 20, добавя той.

Но властта в партията не е ли много по-силна, отколкото тази в Народното събрание, със своята „невидимост“ и по тази причина, безконтролност?

Добрев не мисли така. Казва:

В БСП всички сме на доброволен принцип. Изкуството е да накараш един човек да работи за партията

на доброволен принцип. С една цел и една награда – БСП да спечели изборите и да реализира управленската си програма в страната или в дадено населено място, ако става дума за местни избори.“

Признава, че за него най-голямата болка са 10-те поредни загуби на БСП на избори. „Но тя продължава да съществува, което е почти политическо чудо!“, добавя веднага.

Припомням му, че е станал депутат в щастлив за партията период — през 2005 г., когато тя печели парламентарните избори. И питам как оценява своите 12 години в парламента.

 „Имах честта да съм част от партията тогава, когато тя беше на върха. Да се уча от хора като Румен Петков и Румен Овчаров, като Сергей Станишев във времето, когато те бяха в най-голямата си сила. Периодът 2005 – 2009 г. е може би най-добрият във финансово-икономически аспект за страната. БСП обаче загуби битката на полето на морала. Борисов победи на този „кон“, той обеща да натика в миша дупка тези, които са крали. Но оттогава досега този негов митичен образ все повече избледнява“, казва Добрев, който след 2009 г. стана опозиционер в БСП. „В политиката бързата промяна понякога е по-важна от това тя да бъде осмислена. Няма време! Радикалните промени, насочени към това да спреш един процес, са важни. Сергей на няколко пъти изпусна възможността да обнови и промени БСП. Ние буквално се хванахме гуша за гуша и воювахме вътре помежду си, някоѝ да запазят постовете си, други да искат да променят непрекъснато нещата. И воювахме не толкова с ГЕРБ, колкото помежду си. И когато този процес престана, веднага получихме възможност да победим на избори. Говоря за президентските избори през есента. На конгреса, на който за лидер бе избрана Корнелия Нинова, ние свършихме да воюваме със себе си“, е неговият анализ на периода след като столетницата трайно зае второто място в политическия живот на страната.

А на тези, които днес твърдят, че партията е разделена, казва: „Съжалявам, но нямам това усещане! Ако БСП е толкова разделена, на какво се дължат тези близо един милион гласа, които спечели на парламентарните избори?! Ще припомня, на последните местни избори под ръководствата на Михаил Миков БСП взе 375 000 гласа. Това е най-ниският резултат от началото на прехода досега!“

Аз пък му припомням кампания „Презареждане“, която водеше през 2009 г. И питам дали ще я рестартира отново?

Добрев отговаря: „Презареждането беше за 2009 г. Тогава БСП излезе от управленски мандат и имаше нужда от презареждане – от нови кадри, от нова енергия за втори управленски мандат.

Днес не можем да говорим за презареждане, днес говорим за буквален рестарт.

След конгреса, след спечелването на президентските избори, след тези един милион гласа, които спечелихме на парламентарните избори, ние сме в нова фаза, ние рестартирахме БСП. Не бива да забравяме, че на парламентарните избори имаме повече гласове, отколкото на първия тур на президентските. Това разбива легендата, че за ген. Радев са гласували хора, които не са от БСП и следователно, тази победа не е на БСП. От 2009 г. досега само си мечтаехме толкова млади хора да гласуват за нас!“

Питам го как ще осъществи идеята си активното поколение да припознае столетната партия като свой политически представител. Нещо, което БСП не успява да направи.

Това е моето предизвикателство – да ангажирам активното поколение в полза на БСП. Затова извадихме икономиката като първа основна задача, затова наш приоритет е да ангажираме активното поколение, то да остане тук, в България“, казва Добрев. Който обаче не спра дотук. „Връщам се от Осло. Ние сме толкова изостанали, там вече говорят за поколението „Милениум“ — родените след 2000 г. Аз се гордея, че след цялата кампания, която направихме, в парламента има 30 – 40 човека, които са родени след 1980 г. Това е новото поколение политици в БСП, зад които трябва да застанем! А в Европа вече говорят за поколението „Милениум“ — как да бъдат ангажирани в политическия процес! Това е моята главна задача, след като вкарахме поколението на 80-те в ръководството на БСП, как да ангажираме родените след 2000 г. с политиката!“

Добрев е категоричен, че връзката между поколенията в БСП не може да бъде прекъсната, че авторитетът на по-възрастните социалисти ще остане на почит. Затова проф. Гайдарски и ген. Бриго Аспарухов са в Изпълнителното бюро. „Тези хора са безценни с опита си, със съветите си. Само така партията може да остане жива. Ето, този процес беше прекъснат между 2009 и 2016 г., изгубихме поколението на родените през 60-те и 70-те години“, разсъждава организационният мотор на БСП.

Питам с какво се различава политиката на 90-те години от тази след 2000 г.

Тогава бяха мъжки времена! Имаше спорове, но на идеологическа основа.

Днес идеологията изчезна. Има огромна разлика и в подготвеността на политиците. Прочетете едно изказване на Иван Костов, на Любен Корнезов и вижте нивото днес. Тъжно е! Всеки следващ парламент успяваше да ме изненада колко по-надолу може да се слезе. Но, за да оцелееш в тази ситуация, трябва да водиш разговор на това ниво. Онези политици от 90-те бяха подготвени при едни други времена – и от двете страни, учили бяха в едни и същи университети. Днес обаче излизат хора, завършили навън, които се връщат в България. Ако успеем да ангажираме тези млади хора в политиката, ще можем да вдигнем и нивото на политиката“, смята той.

Кирил Добрев споделя и неща от кухнята на организационната работа на „Позитано“ 20. Разказва, че прави срещи с млади хора, някои от които членове на БСП, други, които гласуват за БСП, без да членуват в нея и трети, които не харесват БСП. „Събирам ги на едно място и започваме да си говорим за това как изглежда тази партия в техните очи.“

Наследството на БСП е част от този разговор, не сме обяснили какво е дала тази партия на страната, отговаря Добрев на въпроса дали столетницата е изживяла вината си за комунистическия период. „Що се отнася до чувството за вина – аз, Корнелия Нинова, няма как да носим отговорност за станалото преди 1989 г. Нямам снимка с Тодор Живков, нито аз, нито Корнелия Нинова, но пък сме решили да посветим на политиката най-силните си години“, казва той. И веднага добавя: „Политиката е разговор за бъдещето, а не спомен за миналото! Затова искам хората, които днес са в парламента от името на БСП, да не живеят в в сянката на миналото, тя да не тежи над тях.“ 

Искам да знам, ако утре има парламентарни избори по мажоритарна система, БСП готова ли е за тях.

Според Добрев да се страхуваш от парламентарните избори е все едно да се страхуваш от местните избори.

Споделя личното си мнение. Подкрепя смесената мажоритарно-пропорционална система, но смята, че би било по-добре, ако пропорционалните 120 депутати се избират по национална листа.

Така ще може да се конструира бъдещата парламентарна група, в нея да има и учители, и лекари, и юристи, и хора на изкуството.

Припомням му, че такава идея, за национална листа, но в рамките на само пропорционален избор, е имал и Николай Добрев.

Идеята на Кирил Добрев е по-различна. На мажоритарен избор в битката за половината мандати в парламента да се явяват 120 „остриета“, хора, които могат да спечелят общественото доверие. В пропорционалната листа да остават новите лица, които имат талант за политика, но още не са достатъчно известни. Така след четири години като понатрупат опит в парламента, ще могат на свой ред да се впуснат в мажоритарната битка.

Казват ми – спомняш ли си какво стана през 2009 г., изядохме шамарите! Да, но онези мажоритарни избори бяха в един тур и някои станаха мажоритарно избрани депутати с 25% от гласовете. Когато мажоритарните депутати се избират в два тура, за втория тур те ще търсят партньори и тогава отпада въпросът с кой ще управляваме. С тези, които са ни подкрепили на втория тур, с тях ще управляваме, всичко става пред очите на избирателя. Това е успешният модел!“, убеден е Кирил Добрев.

Той иска да приложи в БСП идеята на баща си Николай Добрев делегатите за партийния конгрес да се определят не по броя на партийните членове, а по броя на гласовете на избори. Добрев не крие, че има организации, в които на книга се водят 1200 членове на БСП. А на избори партията получава 800 гласа. Сега тази организация праща на конгреса десет делегати, но при новата организация би изпратила само един. „Това ще стимулира организациите, които работят с хората, които се ползват с уважение“, убеден е организационният мотор на червените.

 

zemia-news.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване