05/30/17 06:38
(http://www.klassa.bg/)

НПО съдят Фандъкова за мръсния въздух

 Неправителствени организации и адвокати заведоха колективен иск срещу бездействието на Столичната община заради високите нива на замърсяване на въздуха в София. В писмо до медиите те информират, че ще съдят общината "от името на всички живеещи, работещи и учещи в столицата". Колективният иск е подписан от организациите "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип-2" и Център за независим живот. Към ищците се присъединиха и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Организациите са обединени под името "Група за чист въздух". Според тях в периода 2015-2017 г. въпреки сериозните нива на замърсяване с фини прахови частици от Столичната община не са предприели никакви мерки, за да предпазят населението от замърсяването. По думите им София е управлявана в продължение на две години и без приета стратегия за справяне с проблема.
Вносителите на иска напомнят, че последната приета стратегия е изтекла през 2014 г., а гласуваната преди седмица Програма за качеството на атмосферния въздух 2015-2020 г. все още не е публична, за да видят гражданите какво прави Столичната община за справяне с проблема. От "Група за чист въздух" подчертават, че имат съмнения в нейната законосъобразност и ефективност. Те цитират данни на Еврокомисията, според които българската икономика е ощетена с 3 млрд. евро годишно от непреките разходи за здраве, произтичащи от замърсяването на въздуха.
Организациите очакват от Софийския градски съд да установи дали и колко Столичната община е навредила чрез бездействието си на жителите на София в периода от 2015 до  2017 г., както и да я задължи да предприеме незабавни компенсиращи мерки. "Ако успешно осъдим общината по този иск, това ще даде право на всички потърпевши от мръсния въздух на свой ред да завеждат дела на база подобно решение", обясняват от "Група за чист въздух".
Вносителите на иска настояват да се оповестява адекватна и навременна информация за предстоящи и настоящи замърсявания, както и да се ограничава движението на автомобили в периодите на замърсяване. Според тях трябва да се дава приоритет на градския транспорт и да се намалят пътуванията с лични автомобили. Освен това трябвало да се прекратят плановете за изгаряне на отпадъци в столичната топлофикация.
В края на миналата седмица от МОСВ обявиха, че създават работна група, в която влизат представители на министерствата на околната среда и водите, вътрешните работи и транспорта и по този въпрос. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване