05/30/17 19:24
(http://www.klassa.bg/)

Руските мобилни сили ще получат роботи минохвъргачки „Горец“

  Специалните части на руската армия, както и въздушно-десантните батальони ще получат мобилни, автоматични минохвъргачни системи МЗ-204 „Горец“, съобщава македонското електронно издание „Руска реч“. 
Изданието, за което се смята, че е проводник на руската политика в Македония, твърди, че „Горец“ е реализиран на основата на пехотната минохвъргачка „Сани“. „Горец може да бъде монтиран на бронираните машини – „Тигър“, „Тайфун – К“ или на бронетранспортьора „Ракушка“ и само за няколко секунди може да постигне прецизност до микрони във височина и посока на изстрела. Новата минохвъргачки може да стреля не само с обикновени мини, но и с високо прецизна муниция с лазерно насочване. Като при стрелбата се има предвид времевите условия, състоянието на цевта и температурата на мината. 
Главното предимство на новата бойна минна е че при бойни действия войниците остават защитени и пълнят дулото от кабината на машината през специален отвор, до който цевта на минохвъргачката се спуска автоматично след всеки изстрел. Ако бронираната машина бъде ударена от неприятелски огън само за 3 мин. екипажът ще може да снеме минохвъргачката лафета и да продължи бойните действия в нормален режим. 
„Руска реч“ твърди, че според експерти въвеждането на тази техника значително ще разшири огневите капацитети на бойните части, които действат на предна линия или в тила на противника. По рано руското министерство на отбраната започна формирането на разузнаватели роти за специални цели, които да се прехвърлят в тила на евентуалния неприятел и да съобщават координатите на целите на системите „Искендер“ и модернизираните системи „Ураган“.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване