05/31/17 06:34
(http://www.klassa.bg/)

Искат проверки на храните в училища и детски градини

 

БАБХ: Продуктите, които се доставят за забавачките, са по БДС

Потребителски организации настояват да бъдат направени проверки на храните, които се дават на децата в училищата и детските градини. Това съобщи за „Монитор” председателят на асоциацията „Активни потребители“ Богомил Николов.

„Имаме съмнения, породени от обаждания на родители, които се опасяват, че в училищни столове се зареждат имитиращи продукти – най-вече млечни, като масло, сирене и кашкавал“, бе категоричен Николов.

По думите му подобни

проверки никога не са правени

в училищата и детските градини и е добре Агенцията по храните да вземе мостри, за да са сигурни родителите за качеството на храните, които консумират наследниците им.

Николов обясни, че ще се обърне към министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, за да бъдат инициирани инспекции, за да се установи дали децата ядат храни ментета или такива с по-ниско качество спрямо страните в Западна Европа.

От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) обаче обясниха за „Монитор“, че хранителните продукти в детските градини подлежат на засилен контрол от страна на институциите. От агенцията допълниха, че всички храни, които се доставят в детските градини и ясли, трябва да отговарят на Българския държавен стандарт (БДС). Това на практика означава, че много трудно имитиращи продукти или такива с двоен стандарт биха могли да бъдат

допуснати до трапезата на малчуганите

твърдят от БАБХ.

Междувременно по повод на качеството на храните на българския пазар проф. Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диететика, обясни, че всичко зависи от това какво количество ядем от храните с по-ниско качество.

Според нея в такива продукти мазнините са повече, месото по-малко. Плодовете пък са заменени с оцветители, а захарта с по-евтин глюкозо-фруктозен сироп.

Според Петрова във фруктозния сироп има значително повече свободна фруктоза, която се усвоява по-бавно. Неусвоеното количество на фруктозата се свързва с белтъците. Те

предизвикват реакции на алергия

Тази свободна фруктоза се натрупва в черния дроб, където в големи количества, разбира се, настъпва омазняване, уточни още проф. Петрова.

Както „Монитор“ вече писа, Агенцията по храните започва проверки на продуктите в българските магазини, за да се установи дали те отговарят на качеството на стоките, които се предлагат в страни като Германия и Австрия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване