05/31/17 10:41
(http://www.clubz.bg/)

Мей може да остане без абсолютно мнозинство

Британската премиерка Тереза Мей може да изгуби мнозинството си в парламента след предсрочните избори на 8 юни, предаде Ройтерс.

Това сочат проучванията на агенция YouGov, направени само 8 дни преди вота.

Само до миналата седмица прогнозите даваха на Мей и оглавяваните от нея консерватори голяма преднина. Според YouGov обаче е възможно управляващите да загубят 20 места. Ако това се сбъдне, те ще изгубят абсолютното си мнозинство, което получиха след изборите през 2015 г.

Проучването се основава на допитване до 50 000 души в продължение на седмица. То дава на торите 310 места. В момента те имат 331 представители в 650-членната Камара на представителите.

Опозиционната Лейбъристка партия може да спечели 257 места - с 25 повече, отколкото преди две години. Малките формации, сред които Шотландската национална партия (ШНП) и тези от Северна Ирландия, могат да спечелят 83 места.

Ако прогнозата се окаже точна, Тереза Мей ще има доста проблеми. Малко след изборите трябва да започнат преговорите по "Брекзит". На референдума на 23 юни 2016 г. британците, макар и с малък превес, решиха страната им да напусне ЕС.

Мей свика предсрочните избори в опит да събере по-силна подкрепа за преговорите. Тя се надява да има повече време, за да се справи с ефекта на "развода" между Лондон и Брюксел, а също така и да засили властта си в Консервативната партия.

Но ако тя не увеличи мнозинството на предшественика си Дейвид Камерън, залогът ѝ ще се окаже грешен и авторитетът ѝ ще бъде подкопан, докато тя се опитва да организира успешен "Брекзит", отбелязва Ройтерс.

След като прогнозата на YouGov бе огласена, британската лира падна с половин процент спрямо американския долар.

Когато на 18 април Мей обяви предсрочните избори, тя шокира политиците и финансовите пазари. Тогава проучванията показаха, че тя може да постигне мнозинството от 144 места на консерваторката Маргарет Тачър през 1983 г. или на лейбъриста Тони Блеър от 179 места през 1997 г.

През последния месец обаче рейтингът на британската премиерка се срина. Това стана, след като на 18 май тя огласи план, според който някои възрастни хора ще трябва да плащат по-голям дял от разходите за здравеопазването им. Противниците на идеята я нарекоха "данък деменция".

Общо 7 проучвания, направени след атентата в Манчестърп на 22 май, показаха, че преднината на торите пред лейбъристите се топи. Появиха се дори намеци, че Мей може да не постигне предричаната само преди месец убедителна победа.

Тези допитвания показаха сложната картина на общественото мнение. Влияние върху последните резултати оказаха атентатът в Манчестър и непопулярните идеи на Мей в социалната сфера.

Други предвиждания обаче продължават да дават солидна преднина на Мей. Сайтът Electoral Calculus, който прави прогнозите въз основа на проучванията и изборната география, твърди, че торите могат да спечелят 371 места, а лейбъристите - 205.

За абсолютно мнозинство са необходими 326 места.

Публикувана на 05/31/17 10:41 http://clubz.bg/54553-mej_moje_da_ostane_bez_absolyutno_mnozinstvo

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване