05/31/17 08:38
(http://www.clubz.bg/)

Путин към Запада: Престанете да измисляте митични руски заплахи

САЩ и партньорите им в НАТО водят късогледа политика, като се занивамат с увеличаване на военния потенциал и разширяването на пакта.

Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за френския вестник "Фигаро", предаде ТАСС. Той бе на посещение в Париж на 29 май.

"За нас това разширяване е знак, че нашите партньори и в Европа, и в САЩ провеждат недалновидна политика, те не виждат крачка напред - няма такъв навик, той изчезна у западните ни партньори", смята Путин.

Той припомня, че след разпадането на СССР американските и европейските политици уверявали Москва, че НАТО няма да се разширява. Дори имало предложения за създаването на обща нова система за сигурност. Нейното създаване може би е щяло да позволи да бъде избегнато едностранното излизане на САЩ от Договора за противоракетна отбрана и изграждането на нейни елементи в Европа. Това нарушава стратегическия баланс и създава рискове за международната сигурност.

"Може би нищо от това нямаше да го има, но това се случи, това не е художествен филм, който може да се превърти. Трябва да изхождаме от това, което го има. Ако изхождаме от него, трябва да помислим какво искаме в бъдеще. Всички ние искаме сигурност, спокойствие, благополучие и сътрудничество", изтъква Путин.

И призовава:

"Престанете да измисляте митични руски заплахи, някакви хибридни войни и така нататък. Сами си ги измислихте, а след това сами плашите себе си и на тази основа формулирате перспективите на политиката. Единствената перспектива е в сътрудничеството по всички направление."

Москва е готова да сътрудничи с други страни в борбата с тероризма, но призовава за действие, а не за приказки за взаимни претенции.

Путин допълва, че на Русия често било трудно да води диалог с европейските партньори, тъй като позицията им се променя, включително след контакти със САЩ.

"Разберете се кой там е старши и кой те е старши, кой за какво претендира. Ние сме готови за сътрудничество", казва той.

Руският президент признава, че напоследък има влошаване на контактите със САЩ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване