05/31/17 10:01
(http://www.clubz.bg/)

Шефът на ОЛАФ иска европейска прокуратура

ПОЛИТИКА Джовани Кеслер 19102015 1

Генералният директор на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Джовани Кеслер се изказа днес за създаване на европейска прокуратура, която би отнела много от правомощията на агенцията му.

По думите му европейската прокуратура е необходима „от гледна точка на здравия разум“.

Закононарушения, които са трансгранични и засягат целия ЕС, сега се третират от 28 национални правосъдия, посочи Кеслер.

Той даде пример със седем евродепутати от четири държави-членки, които ОЛАФ е разследвала.

Националните власти са постъпили по четири различни начина с разследваните, когато ОЛАФ им е предала резултатите от своите анкети, каза .Кеслер.

„Нуждаем се от повече Европа, от по-равно игрално поле в такива случаи“, каза Кеслер на пресконференция.

ОЛАФ извършва само админстративни разследвания за нарушения срещу финансовите интереси на ЕС, но тя няма наказателноправни правомощия.

Завършващата фаза на разследванията ѝ са в ръцете на националните правосъдия и обикновено половината завършват с осъдителни присъди.

Законодателно предложение на Европейската комисия за учредяване на европейска прокуратура, предвижда последната да преследва същия тип деяния посредством централно звено и свои представители във всяка държава-членка.

Това предложение не се радва на задължителната за приемането му единодушна подкрепа между 28-те държави-членки на ЕС.

Поради това се очаква приемането  и прилагането му да станат по пътя на т.нар. „засилено сътрудничество“ между 17 желаещи срани, между които е и България.

Публикувана на 05/31/17 10:01 http://clubz.bg/54549-shefyt_na_olaf_iska_evropejska_prokuratura

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване