06/01/17 14:18
(http://www.clubz.bg/)

"Газпром" изгуби иска към Украйна за 34 млрд. долара

"Газпром" започва да прокарва тръба до Китай, за да изнася там по 38 милиарда кубика на година.

Стокхолмският арбитражен съд отмени клаузата за неустойка take-or-pay („взимаш или плащаш") в договора между "Газпром" и украинската "Нафтогаз" за доставка на природен газ.

Условието е типично за договорите на руската компания и предвижда предварително заявените количества да се заплащат, дори да не се използват. 

Съдът постановява руската корпорация да преразгледа съгласно пазарната ситуация формулата за определяне цената на газа от 2014 г. и отменя забраната да се реекспортира газ към трети страни.

Руснаците настояваха Киев да изпълни това условие в договора и да им изплати 34.5 милиарда долара, без да се смятат натрупаните лихви.

„Арбитражното решение е предварително и окончателното ще бъде произнесено не по-рано от края на юни. То отговаря на принципни правни въпроси и не съдържа никакви конкретни суми“, коментираха представители на „Газпром“, цитирани от „Интерфакс“. 

В Киев обаче вече празнуват победата. Президентът Петро Порошенко отбелязва, че това е важна стъпка за енергийната независимост на страната, предава „Ройтерс“.

От 2014 г. Украйна и Русия взаимно подават искове в арбитражния съд в Стокхолм за неизпълнени задължения.

От края на 2015 г. Киев спря да купува газ директно от Русия, което накара Москва да активира спорната клауза и да представя сметка за неизползвания, но записан в договорите за доставка газ, които са до 2019 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване