06/01/17 12:58
(http://www.clubz.bg/)

Любо Гребеца от "Наглите" остава в затвора

Софийският апелативен съд отказа да пусне предсрочно от затвора Любомир Димитров – Гребеца, осъден като част от групата за отвличания, станала известна като "Наглите".

Само преди няколко дни - на 5 май, първата инстанция - Софийският градски съд, реши обратното, припомня бТВ.

Тъй като това производство е само двуинстанционно, решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Препис от него ще бъде изпратен на началника на затвора в София и на Софийската градска прокуратура за сведение и изпълнение.

Само преди дни стана ясно, че Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи, получили съответно 10 и 18 г. за поредицата от отвличания, са се възползвали от промяна в закона, която позволява на самите осъдени да искат предсрочно условно освобождаване. Приспадайки предварителния арест, Гребеца е излежал 8 години, 4 месеца и 1 ден.

Иска да му съкратят 1 година, 7 месеца и 29 дни.

"Прокуратурата счита, че не са представени достатъчни доказателства за това, че осъденият се е поправил. Акцентира на обстоятелството, че пред СГС е било представено доказателство за наличието на незавършено наказателно производство по отношение на Д. за престъпление по чл.115 и чл.116 НК (срещу Гребеца текат и две дела за убийства, б.р.), което е в съдебна фаза. Този факт, редом с недобрите характеристични данни на осъдения дават основания на представителя на държавното обвинение да счете, че не са налице доказателства за поправянето на Любомир Димитров."

СГС се произнесе положително за освобождението и на двамата на 5 май.

Случаят получи широк отзвук, но и даде повод за ожесточена атака на медийната машина около Делян Пеевски срещу СГС, чиито административен ръководител Калоян Топалов е дълбоко недолюбван. Дори лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов атакува съда по повода, въпреки че промяната на закона всъщност е направена от ГЕРБ вследствие на осъдително решение срещу България в ЕСПЧ в Страсбург.

По случая с Йожи още няма произнасяне от САС.

Публикувана на 06/01/17 12:58 http://clubz.bg/54607-lyubo_grebeca_ot_naglite_ostava_v_zatvora

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване