06/01/17 07:01
(http://www.klassa.bg/)

Няма лесен път за изтегляне на френските войски от Африка

 Въпреки всички настоящи вътрешни проблеми на Франция нейният новоизбран президент Еманюел Макрон замина за Мали през първата си седмица и изпрати ясно послание към света: Франция все още смята, че Африка е основен приоритет.

По време на пътуването Макрон се срещна с президента на Мали Ибрахим Бубакар Кеита и с някои от над 3000-те френски войници, разположени в страната под егидата на операция "Бархане". Въпреки че политическата стратегия на Макрон все още се превръща от предизборни обещания в реална политика, администрацията му ще се изправи пред същите тежки ограничения в региона на Сахел, както и предшествениците му, включително институционална слабост, устойчиви ислямски групи и тежък терен - което прави трудно военното изтегляне.

Нов президент, стари проблеми

Няма съмнение, че намесата на Франция през 2013 г. помогна да се предотврати пълен срив на държавата Мали. Френската военна операция "Сервал", започнала през януари 2013 г., имаше четири цели: Първата беше подпомагането на малийските и африканските сили да спрат напредъка на екстремистите и да възстановят малийския суверенитет над отцепилия се север. Втората беше удари по терористичните пристанища, за да се разстроят операциите на метежниците. Третата беше защитата на столицата на страната Бамако (в центъра на страната). И накрая бяха създадени условията за мисия на ООН в страната, мисия за обучение от Европейския съюз (EUTM) и провеждане на свободни и честни избори.
Както първоначално беше предвидено, след като операцията "Сервал" изпълни тези цели, Франция щеше да може да предаде операциите по сигурността на мисията на ООН, MINUSMA. Но поради различни причини това не се случи и Франция вместо това трябваше да се впусне в дългосрочна мисия.
MINUSMA до голяма степен се оказа неадекватна за противодействие срещу гъвкавостта на действащите в Мали и в по-широкия регион войски, поради което бързо се превърна в най-опасната мисия на ООН. За да подчертае лошата ситуация със сигурността в страната, на 17 май новият ръководител на мироопазващите сили на ООН обяви, че в центъра на страната са изпратени сили за бърза намеса. Макар че подробностите относно размера и обхвата на силите остават неясни, решението за разполагането им без съмнение е предизвикано от забележимото нарастване на военните атаки и на междукултурното насилие в района през последните години. Това са проблеми, с които малийските военни трудно се справят ефективно поради трайната политическа нестабилност и икономическата слабост.
Признавайки нестабилността на региона Сахел, през 2014 г. Франция разшири операцията "Сервал" в регионална стратегия за борба с тероризма, известна като операция "Бархане". Много страни в региона на Сахел - включително Нигер, Буркина Фасо, Чад и Мавритания - са заплашени в различна степен от слабостта на държавата и транснационалния екстремизъм. Дори и след години на преследване "Ал Кайда" в ислямския Магреб", "Ал Мурабитун", "Фронтът за освобождение Макина", "Ислямската държава" в Големия Сахел" и други ислямистки групировки продължават да бъдат активни и способни на атаки срещу меки цели и международните сили в региона. Въпреки това при отсъствието на изключителен вакуум, който позволи бързите им териториални успехи през 2012 и 2013 г., донякъде те бяха задържани.
По времето на бившия френски президент Франсоа Оланд плановиците решиха, че в Сахел е необходима по-силна и по-милитаризирана стратегия, за да се съхрани регионът. Изданието от 2013 г. на френската бяла книга за отбраната и националната сигурност - документ, обясняващ намеренията на френската отбранителна политика - ясно посочи новия подход. Според документа, за да се осигури регионална стабилност, ще има по-голям натиск за използване на френски специални сили и технологии, постоянно разполагане на армията и военноморските сили на континента и по-голямо сътрудничество с местните африкански сили. Планът е значително отклонение от това на предшественика на Оланд Никола Саркози, който настояваше за намалено военно участие в Африка в полза на по-силен икономически ангажимент.

Стратегии за обновяване

С победата на Макрон връзките на Франция с Мали и с по-широкия регион Сахел биха могли да се променят отново. Макрон заяви по време на кампанията си, че макар френската интервенция за 2013 г. в Мали да е оправдана, тя също подкопа опитите на Саркози да нормализира отношенията си с бивши френски колонии. Според Макрон Франция трябва да се възползва от постигнатите в Мали по-големи плюсове в областта на сигурността и трябва да разшири мисията си в Африка с всеобхватна икономическа стратегия. По същество дебатът е дали фокусът да бъде върху военното противодействие срещу непосредствената загриженост от тероризма, или да има съсредоточаване върху борбата чрез икономически ангажименти с дългосрочните причини за нестабилност, включително ендемичната бедност и институционалната слабост.
Макар че Макрон би могъл да приложи по-икономически фокусирана стратегия за Африка, той ще бъде ограничен в това, доколко може да се изтегли Франция във военно отношение от региона. Много държави в Сахел, включително Мали и Нигер, са почти напълно неподготвени да се справят с транснационалната терористична заплаха, произтичаща отвъд и извън техните граници, и биха отстъпили напълно пред нея без международна помощ. Нещо повече, всяко намаляване на военното присъствие би намалило способността на Франция да действа в случай на извънредна ситуация и да проецира своята власт в Африка. Военната мощ на Франция постоянно намалява поради десетилетия бюджетни съкращения и изтеглянето на войските от Африка ще я отслаби още повече, като намали значението на страната на международната сцена.
Съответно, въпреки че САЩ се въздържат да сътрудничат с войски в борбата в Сахел, те предоставят на Франция изключително важна помощ в сферата на обмен на разузнавателни данни, въздушно зареждане с гориво, транспорт и други области за подпомагане, които спомогнаха за подкрепата на амбициозната регионална стратегия на Франция за борба с тероризма. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп изрази задоволство от споразумението, което означава, че то ще продължи въпреки несигурността относно целите на външната политика на Белия дом другаде.
Независимо от намеренията на Макрон той скоро ще осъзнае, че стабилността в Сахел до голяма степен зависи от френските действия за борба с тероризма. По този начин, въпреки че африканските държави могат да приветстват акцента върху икономическото развитие, това развитие едва ли ще замести военната намеса.

БГНЕС

В Мали Макрон се срещна и с някои от над 3000-те френски войници там

БГНЕС

Северната част на Мали се контролира от войнстващи ислямистки групировки, свързвани с "Ал Кайда"

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване