06/01/17 06:31
(http://www.klassa.bg/)

Токът за бита поскъпва с 2 на сто от юли

 

Увеличението за клиентите на ЧЕЗ е с 1,99%, за ЕВН – 1,50%, а за Енерго Про – 0,22%

Токът за бита да поскъпне с до 1,99% от 1 юли. Това е предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране според приетият вчера анализ на завленията за увеличение на енергийните цени от дружествата. Окончателно цените ще бъдат приети на закрито заседание на енергийния регулатор на 30 юни.

Най-много, с 1,99 %, ще поскъпне токът за бита в Западна България, територия обслужвана от ЧЕЗ.

С 1,50% ще се увеличи цената на тока за клиентите на ЕВН и с 0,22% за населението, обслужвано от Енерго Про.

 

В крайните цени се включват цената на енергията и мрежовите тарифи

 

.

За бизнеса на регулирания пазар обаче цената на тока ще намалее. Поевтиняването за клиентите на ЧЕЗ е от 0,16 до 8,46 процента в зависимост от напрежението. При ЕВН намалението ще бъде от 1,87 до 14,68 процента. А за Енерго Про тарифите падат между 0,72 и 7,77 процента. Регулаторът е поправил исканията на електроразпределителните за инвестиции, въз основа на откритите несъответствия прли проверки направени в компаниите. Най-голяма е корекцията за Енерго Про мрежи – в размер на 14,2 млн. лева. На Електроразпределение Юг, каквото е новото име на разпределителното дружество на ЕВН, са коригирани 11,3 млн. лева, а на ЧЕЗ Разпределение – 7,7 млн. лева. 

Корекциите са направени на базата на планови проверки в трите дружества, става ясно още от доклада.

Макар и потреблението на електроенергия в България, особено в студените зимни месеци, да се увеличава, свиването на износа още не може да бъде преодоляно, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за първите пет месеца на годината.

Данните показват, че от началото на годината към края на май


 

износът на електроенергия намалява с 9,5% до 1,6 млн. мегаватчаса


 

Търговците обаче не успяват да наваксат срив от над 56 на сто, регистриран в първите пет месеца на 2016 година.

През първите пет месеца на годината потреблението в страната расте със 7,7%, а производството – с малко над 6 на сто, е видно още от статистиката на ЕСО.


 

В страната са произведени 18,9 млн. мегаватчаса електроенергия


 


 

като основната част от тях – 16,2 гигаватчаса, идва от базовите централи. Тяхното производство се увеличава с 11,6%.

Водните централи, които обикновено са в пика си през пролетните месеци, отчитат свиване на производството с 32,2%.

Преходните сезони – пролет и есен, обикновено са едни от най-тежките за електроенергетиката заради по-слабото потребление. Очакваните силни летни сезони както в България, така и в съседните страни обаче имат потенциал да подкрепят сектора.

Това не се случи през миналата година, тъй като в Гърция бяха активирани газови електроцентрали, които се възползваха от по-ниската цена на природния газ. В момента обаче суровината поскъпва и това носи надежда и за енергетиката ни. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване