06/01/17 05:41
(http://www.clubz.bg/)

Юнкер предупреди Тръмп да не оттегля САЩ от договора за климата

Европейската народна партия номинира днес бившия министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер за кандидат на ЕНП за шеф на Еврокомисията. Снимка БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди американския президент Доналд Тръмп да не оттегля САЩ от световното споразумение за климата, предаде агенция Франс прес.

"Аз съм трансатлантик, но ако в следващите часове или дни американският президент потвърди, че иска да се оттегли от Парижкото споразумение, дълг на Европа е да му каже: Това не става така“, каза Юнкер вчера по време на дебат за бъдещето на Европа в Берлин.

Тръмп съобщи в туитър, че в 22 часа българско време днес ще обяви решението си  по важното споразумение на 147 страни да намалят парниковите газове. Преобладават спекулациите, че той ще реши да оттегли САЩ от споразумението. Белият дом отказва да коментира.

Юнкер подчерта, че климатичните промени изправят 83 страни пред опасността да изчезнат, защото морските равнища се повишават.

"Не става дума само за бъдещето на човечеството в Европа, а преди всичко за бъдещето на човечеството навсякъде“, каза той.

Председателят на комисията предупреди Тръмп и че не е толкова лесно държава да се оттегли от международен договор и вероятно това би струвало скъпо на Вашингтон.

"Всичко това, което е записано в законодателството и в международните договори не е "fake news" (фалшиви новини –б.р.), каза Юнкер. "То трябва да се спазва".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване