06/02/17 20:40
(http://www.clubz.bg/)

ЕС и Китай съгласни за климата, разделени за търговията

Лидерите на Европейския съюз и Китай намериха днес общ език по въпросите на климата, но запазиха различията си по търговията и инвестициите.

Китайският министър-предсетадел Ли Къцян и председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер единодушно изразиха разочарование от решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и си обещаха да работят заедно за неговото прилагане.

„Днес ние засилваме сътрудничеството си с Китай по климатичните промени“, каза Туск на пресконеренция с Ли и Юнкер след срещата. „Което означава, че ЕС и Китай демонстрираха  солидарността си бъдещите поколения и отговорността си за цялата планета“.

„Убедени сме, че вчерашното решение на САЩ да напуснат Парижкото споразумение е голяма грешка, по-голяма от нератифицирането на протокола от Киото“, каза Туск.

По думите му борбата за опазване на климата „ще продължи „със или без САЩ“.

„Обаче силните трансатлантически връзки са много по-трайни и много по-важни от последните печални решения на новата администрация“, каза той.

„За мене това беше най-обещаващата среща на върха между ЕС и Китай в нашата история“, каза Туск.

 „Има промени в международното положение, увеличаваща се несигурност и дестабилизиращи фактори“, каза Ли. „В тези обстоятелства е важно отношенията на ЕС и Китай да стана по-стабилни. Стабилните отношения между ЕС и Китай могат да се противопоставят на несигурностите в този свят“.

„Китай и ЕС са на една позиция за това, че трябват международни решения“, каза Юнкер на европейско-китайски бизнесфорум преди срещата. „Никъде това не е толкова важно колкото в лидерството на световния преход към чиста енергия и пълното прилагане, без нюанси, на Парижкото споразумение за климата“.

В изказванията си пред бизнесмените Юнкер подчерта безпокойствата на Европа от ограниченията за европейските инвеститори в Китай и свръхкапацитетите и дъмпинга му в сектори като металургията.

Ли се оплака от китайския дефицит с Европа в сферата на услугите и защитните ѝ мерки, които според него са препятствие пред свободната конкуренция.

Общият обем на двустранния стокообмен между ЕС и Китай е 1,5 милиарда евро на ден, 10 милиона китайци посещават ЕС всеки ден. Днес Китай е най-важната инвестиционна дестинация за европейските компании, каза Юнкер.

През 2014 година на ЕС се падат 16 на сто от всички преки чуждестранни инвестиции в Китай, докато Китай дава по-малко 5 на сто от преките чужди инвестиции в ЕС.

През 2016 г. обаче китайските инвестиции в ЕС са нараснали със 77 на сто на годишна база и китайските компании са похарчили пет пъти повече в придобивания на европейски активи отколкото европейските компании в Китай, каза Юнкер. През същаща година капиталовите потоци от ЕС към Китай са намалели почти с една четвърт. Т.е. през миналата година ЕС е инвестирал в Китай по-малко от 3 на сто от това, което е инвестирал за същото време в САЩ, добави той.

Ли подчерта, че китайските туристи в Европа са неколкократно повече от европейските в Китай.

„Ние ги насърчаваме да консумират, да харчат тук... така че трябва да се успокоим и да помислим как да гарантираме свободната търговия и да приложим справедливата търговия. И трябва да спазваме правилата, особено многостранните правила. Този свят би бил джунгла без правила“, каза той, визирайки правилата на Международната търговска организация. „Можем да разговаряме, вместо да се борим един с друг“.

Ли отхвърли обвиненията, че Китай ограничава пазарния достъп на европейските компании, като посочи, че те не са несъвместими с числата за растежа на европейските инвестиции в страната му. Макар и малки като пазарен дял, те бележат значителен ръст, каза той. Китай може да е още ниско в световните класации на бизнес средата, но според последния доклад на Световната банка той се е придвижил с 13 места нагоре, каза Ли.

„Ако всяка година подобряваме с 5 на сто бизнес средата, можете да си представите какви възможности това отваря за света“, каза той.

„Китай е доволен от представянето на икономиката си... Всяка година се създават по 13 милиона нови работни места. Само това число трябва да ви накара да се замислите“.

Безработните в ЕС през март бяха 21 милиона, а в еврозоната – 13 милиона.

„За да поддържа икономика от мащаба на китайската растеж от над 6 на сто в продължение на няколко години, се нуждаем от повече отвореност и трябва да работим с ЕС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване