06/03/17 05:44
(http://www.clubz.bg/)

Терористична заплаха провали рок концерт в Германия

Заплаха за терористична атака или взривяване на бомба спря рокфестивал в Германия, предаде Си Ен Ен.

"Решението за прекратяването на концерта и евакуацията на хората се дължи на конкретна заплаха, потвърдена от полицията", обяви организатор на концерта. "След окървавеното шоу в Манчестър не можем да си позволим да рискуваме", обясни той пред разочарованите посетители, който надхвърляха 87 000 души.

„Рок ам Ринг“, на който под открито небе на пистата „Нюрбургринг“ в провинция Рейнланд-Пфалц се събраха любители на рок звуците, бе отменен минути след началото късно снощи. Организаторите се надяват, че в събота фестивалът - един от най-мащабните в Германия, ще продължи с програмата си. Събитието би трябвало да продължи и в неделя.

Началото на концерта и последвалата веднага евакуация.

Полицията обяви, че е получила „конкретни сведения, на основание на които не може да бъде изключена възможността за терористична заплаха“. Бяха предприети следствени действия и властите отказаха да предоставят подробна информация преди завършването им, съобщи "Фокус".

Отмяната на концертите от първия ден на „Рок ам Ринг“ най-вероятно е свързана с лице от персонала, чиято самоличност не може да бъде установена, обясни на специална пресконференция организаторът на събитието Марек Либерберг. По данни на германските медии, правоохранителните органи са задържали двама служители на подизпълнители, работещи на фестивала. Единият от тях е свързан със салафисти в Германия, твърдят медиите.

Хората напускаха без паника концерта.

Става въпрос за служител, монтирал решетките за сигурност преди началото на музикалното събитие. Налице са съмнения, че той може да е опасен, уточни Либерберг.

„В момента тече разследване. Точните причини засега не можем да разкрием“, съобщиха от полицията. "Тъй като сигурността е от първостепенно значение и предполагаемата опасност за посетителите на фестивала трябва да бъде изключена възможно най-бързо, бе решено той да бъде отменен“, уточниха още властите.

Федералният министър на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер подкрепи решението на властите в провинция Рейнланд-Пфалц за спирането на концерта.

„Това трудно и отговорно решение има моята пълна подкрепа. Сигурността на посетителите на фестивала трябва да е на първо място“, категоричен бе германският християндемократ.

Очаква се тази сутрин да бъде съобщено дали властите ще дадат разрешение програмата на фестивала за оставащите два дни да бъде изпълнена, но провеждането му остава под въпрос. Министърът на вътрешните работи на федералната провинция Рейнланд-Пфалц, на чиято територия се провежда „Рок ам Ринг“, Рожер Левенц, поясни, че районът трябва да бъде претърсен на дневна светлина, преди да бъде взето решение. Министърът обаче отказа да разкрие подробности дали властите имат подозрения за потенциална терористична атака.

След терористичия атентат на концерта на поп звездата Ариана Гранде в Манчестър концепцията за сигурността на фестивала „Рок ам Ринг“ бе усъвършенствана. Броят на полицейските служители бе увеличен до 1,2 хил. души.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване