06/05/17 09:17
(http://www.clubz.bg/)

Лондон е бил предупреден за атаката. "Ислямска държава" пое отговорност

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Лондон в събота вечерта. Близката до терористичната организация информационна агенция "Амак" съобщи:

"Отряд бойци на ИД извършиха атаката в Лондон."

Полицията е била предупредена за съмнителното поведение на един от атентаторите, твърди анонимен гражданин пред Би Би Си. Според него поведението на заподозрения се е променило през последните години.

"Говорихме за конкретна атака, която се беше случила и както повечето радикални, той имаше оправдание за всичко. Този ден разбрах, че трябва да съобщя на властите. Направих това, което зависеше от мен, но властите не предприеха нищо."

Помощник-комисар Марк Роули заяви, че властите разследват дали тримата заподозрени за терористичната атака са имали съучастници и са действали като част от групировка.

Имената на заподозрените не се съобщават, но са идентифицирани от властите. Според полицията всички нападатели са били убити от полицейските служители. 

Директорът на лондонската полиция Кресида Дик заяви:

"Много е важно да разберем дали те са работили с някой друг, дали някой друг е бил включен в планирането на атаката. Претърсихме много места в източен Лондон и събрахме много доказателствен материал, така че работим много бързо."

Според Дик атаките са планирани на местно ниво, въпреки ме имат и "международни измерения".

"Става въпрос за хора, които изглеждат много нестабилни. Те са готови да използват нискотехнологични методи и понякога да преминат от обмисляне на идеята до осъществяване на атаката за много кратко време."

Дик добави, че някои от атентатите са вдъхновени от подражанието на други подобни актове.

Британските власти са задържали още хора при проведени обиски в източен Лондон тази сутрин, предава Ройтерс.

Премиерът Тереза Мей ще проведе среща на Комисията за спешно реагиране на правителството, за да се обсъди отговорът на атаката, извършена дни преди парламентарните избори в четвъртък.

При атентата са убити 7 души, 48 са ранени, от тях 21 са в критично състояние.

Сред жертвите са канадски и френски гражданин. Първата идентифицирана жертва е канадката Кристин Арчибалд. Сред ранените има и 7 французи, двама австралийски и двама новозеландски граждани. 

Двама полицаи, които не са били на работа, са се противопоставили на нападателите и също са ранени. Британски гражданин е прострелян по невнимание от полицейски служител, но пораженията не са сериозни и се очаква той да се възстанови напълно, предава "Би Би Си".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване