06/05/17 08:09
(http://www.clubz.bg/)

Сотир Цацаров: Съдебна реформа е "Наглите" и "Килърите" да са в затвора

"Мисля, че оттук насетне всички въпроси, които могат да бъдат задавани - включително и най-дълбоките за дълбочинната съдебна реформа, -  са намерили своя отговор."

Така тази сутрин главният прокурор Сотир Цацаров иронично коментира избора на последния, четвърти член от прокурорската квота за бъдещия ВСС. В сградата на съвета в присъствие на членове на изборната комисия, излъчени от общото събрание, Огнян Дамянов спечели слепия избор срещу Ясенка Шигарминова, след като и двамата в неделя на балотажа събраха напълно еднакъв брой гласове - по 440.

Репликата на Цацаров беше явна ирония към председателя на ВКС Лозан Панов, който след срещта си с Бойко Борисов в Министерския съвет преди две седмици заговори именно за "дълбочинна съдебна реформа".

Двамата кандидати прави изчакаха комисията да направи избора, който бе напълно импровизиран. Законът казва, че се теглят чрез жребий, но не е определил повече подробности.

Стефани Черешарова - председател на избирателната комисия и Виктор Малинов - на общото събрание на прокурорите, от ръка на ръка си предадоха еднакви бели пликове и листчета с имената на двамата, които бяха надписали пред журналистите. След прочитането на резултата Цацаров с искрено топло чувство стисна ръката на избрания прокурор Дамянов.

Обвинител № 1 отбеляза, че законът е бил напълно спазен при протеклата процедура и че при 88 % активност прокурорите могат сами де се сърдят на бъдещия ВСС. Той обаче изрази мнение, че било по-добре да не се стига до сляпата Фортуна, а е привърженик да има трети кръг, ако се изпадне в безпрецедентната досега хипотеза - двама кандидати да са с еднакъв брой гласове. 

Така в крайна сметка новите членове на ВСС от прокурорската квота са Дамянов, Даниела Машева, Георги Кузманов и Пламен Найденов. Преди това следователите изпратиха там шефа си Евгени Диков.

До края на днешното си изказване пред медиите Цацаров още веднъж нападна Панов, като каза, че съдебна реформа е "Наглите" и "Килърите" да са в затвора. Така той иронизира в отговор на журналистическия въпрос какво смята прокуратурата за възмжоността двама от "Наглите" да излязат на свобода (що се отнася до "Килърите", там делото още се бави по инстанциите и е до Върховен касационен съд, б.р.). .  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване