06/06/17 12:50
(http://www.clubz.bg/)

$110-милиардната сделка на Тръмп със Саудитска Арабия е фалшива новина

Миналия месец Доналд Тръмп посети Саудитска Арабия и администрацията му съобщи, че е сключил сделка за оръжие за 110 милиарда долара с кралството. Единственият проблем е, че няма никаква сделка. Това е фалшива новина.

Говорих с източници от отбранителната индустрия и Конгреса и всички те казват едно и също: Няма сделка за 110 милиарда долара. Вместо това има куп писма за заявен интерес или намерение, но не и договори. Много от тях се оферти, които отбранителната индустрия се надява да заинтересуват някой ден саудитите. До момента нищо не е предоставено за одобрение в Сената. Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността, отделът за продажба на оръжие към Пентагона, използва израза „планирани продажби”. Нито една от посочените досега сделки не е нова, всички са започнати по времето на Обама.

Един от примерите е предложение за продажба на четири фрегати (наречени „многоцелеви бойни плавателни съдове”) на Кралския саудитски флот. За това предложение Държавният департамент споменава за първи път през 2015 г. Не са последвали договори. Този тип фрегата е модификация на използван от американския флот плавателен съд, но такава модификация всъщност все още не съществува.

Друг пример е противоракетната система THAAD, каквато е разположена в Южна Корея. Саудитите проявяват интерес към системата от няколко години, но няма сключени договори. Обама одобри по принцип такава продажба по време на среща в Кемп Дейвид през 2015 г. В списъка с желания са също 150 хеликоптера „Блек хоук”. И това е нещо претоплено. Това, което саудитите и Белият дом направиха, е да съберат на едно място чисто информативно желанията на Рияд за възможни сделки и да го представят като сделка. Но дори и в този случай числата не излизат. Това е фалшива новина.

На всичкото отгоре, вече не е вероятно саудитите да могат да платят 110 милиарда долара заради ниските цени на петрола и продължаващата над две години война в Йемен. Президентът Обама им продаде оръжия за 112 милиарда долара за всичките 8 години от двата си мандата, като повечето от тях бяха в една единствена, но огромна сделка през 2012 г., договорена от тогавашния министър на отбраната Робърт Гейтс. За да получи одобрение в Конгреса за тази сделка, Гейтс трябваше да договори и сделка с Израел, за да ги компенсира и да запази тяхното количествено предимство пред арабските им съседи. Откакто цената на петрола започна да спада, саудитите имат проблем с плащанията.

Ще познаете дали сделката на Тръмп е истинска, когато Израел започне да иска компенсация, за да запази количественото предимство на израелските военни сили. Това, което се задава, е сделка за един милиард долара за повече муниции за войната в Йемен. Кралските саудитски въздушни сили имат нужда от още муниции, за да продължат бомбардировките над най-бедната арабска страна.

Накрая, не беше рекламирана само оръжейната сделка, но и преувеличената кампания на всички мюсюлмани срещу тероризма. Вместо това страните от Залива заиграха собствена игра. Саудитска Арабия организира кампания за изолирането на Катар. Тази седмица Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет скъсаха отношенията си с Катар. Съюзниците на саудитите, като Малдивите и Йемен, също засвириха в оркестъра. Саудитска Арабия затвори сухопътната си граница с Катар.

Това не е първата подобна разправия, но може да се окаже най-опасната. Саудитите и техните съюзници изгарят от желание да накажат Катар заради подкрепата за „Мюсюлмански братя”, заради телевизията „Ал Джазира” и заради отношенията с Иран. Вместо обединен фронт за въздържане на Иран, резултатът от срещата в Рияд са изострени религиозни и политически напрежения в региона.

...

Брус Ридъл е старши изследовател по външна политика и разузнаване в Института „Брукингс”, където е публикувана статията. Преводът е на Клуб Z.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване