06/06/17 05:23
(http://www.clubz.bg/)

Борисов: Макрон обича България, идва през август (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява новият френски президент Еманюел Макрон да тегли Европа напред. Борисов каза това при първото си посещение в чужбина в рамките на третия му мандат, което започна днес във Франция.

"Надявам се президентът Макрон с неговата младост и енергичност да тегли Европа напред", заяви Борисов.

Той допълни, че френският президент ще бъде на посещение в България през август. Според Борисов на срещата е поставено едно добро начало.

 

След разговорите с Макрон, пред медиите Борисов припомни, че това е третият френски президент, с който той работи. И допълни, че познава Макрон още докато е бил финансов министър. Борисов го определи като "слънчев човек", който "обича България, харесва му България, харесва му този регион". Според Борисов "България в момента и като стабилност, и като дисципиллна, и като финансово-иконически показатели е много по-близко до сърцето на Европа, отколкото други държави".

"Ако кажеш - утре идвам".

Това е казал Макрон според Борисов. Премиерът обаче преценил, че август е по-добър вариант, защото тогава ще има какво да му покажем.

 

Влизането на Борисов в Елисейския дворец и посрещането му от Макрон бяха излъчени на живо в личния профил на премиера във фейсбук.

В социалната мрежа вървеше на живо и старта на разговорите между двете делегации.

По-късно през деня Борисов заминава за Берлин.

В германската столица е предвиден разговор с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер. В сряда, 7 юни, министър-председателят ще разговаря и с федералния канцлер Ангела Меркел.

Акценти в официалните разговори са развитието на двустранните отношения и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз.

Министър-председателят е придружаван и от вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов.

Борисов има покана за посещение и от премиера на Турция Бинали Йълдъръм, но засега не е ясно дали ще има посещение. Поканата е за 13 юни, датата, на която Борисов празнува рожден ден.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване