06/06/17 07:02
(http://www.klassa.bg/)

Унгария възражда „Южен поток”

 

Русия ще разширява газопреносната мрежа у нас

Унгария скоро ще започне преговори с Европейската комисия и България за изграждане на нов газопровод от Русия до Европа на базата на непостроения „Южен поток“, заяви пред агенция МТИ унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, цитиран от ТАСС. Сиярто участва в Петербургския международен икономически форум.

 

Планът за строителството на газопровода е много реалистичен

 

и правителството на Унгария веднага щом бъде възможно ще започне преговори със заместник-председателя на ЕК по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович и с България, посочи Сиярто. Министърът отбеляза, че газопроводът няма да преминава пряко от Русия към България, а през територията на Турция, и припомни за започващото изграждане на морския участък на проекта „Турски поток” през Черно море.

Унгарския министър твърди, че Русия е готова да изпълни проекта, а Унгария и Сърбия имат всичко необходимо за започването на строителните работи, тъй като

 

там все още действат съвместните предприятия

 

създадени за надзора на строителството на газопровода „Южен поток”.

През 2014 г. Русия се отказа от строителството на газопровода „Южен поток“ заради изискванията на ЕС, който настояваше проектът да бъде съобразен с Третия енергиен пакет.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев обаче втората част на „Турски поток”, която ще бъде предназначена за износ към Южна и Централна Европа, ще достига до Варна при Паша дере, както беше предвидено по проекта за „Южен поток”. „Такава е икономическата логика. Не бива да се забравя, че трасето на този проект през Северна България, Сърбия, Хърватия, Унгария до газовия хъб в Баумгартнер е подготвено. Нещата по него са доведени до строително разрешение, което ще спести много средства и време”, обясни той за „Монитор”. По думите му въпросният проект, за който унгарският министър говори, е

 

напълно реалистичен и ще е част от газовия хъб „Балкан”

 

Проф. Тасев обясни още, че шансовете втората тръба на „Турски поток” да дойде директно на територията на ЕС в България са високи заради проблемите, които има в Италия с реализацията на газопровода между Албания и Апенинския полуостров. Според експерта „Турски поток” през Черно море, както и „Северен поток” по дъното на Балтийско море са политически проекти на Москва. „Другата причина е, че газопреносната мрежа през Украйна към Европа е много стара и в нея трябва да се инвестират огромни средства за модернизацията й”, добави проф. Тасев.

Междувременно, както Агенция Монитор вече съобщи, на Петербургския международен икономически форум - 2017 българският министър на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на "Газпром" Алексей Милер подписаха Пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС.

Последните данни показват, че от 1 януари до 31 май обемът на доставките на природен газ от "Газпром" за България е нараснал с 14,5% в сравнение с първите пет месеца на 2016 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване