06/07/17 06:48
(http://www.klassa.bg/)

Белезници за прокурор в съдебна зала (ВИДЕО)

 Окръжният прокурор от Плевен Димитър Захариев е бил задържан днес в Софийския градски съд (СГС), където той е подсъдим за принуда. Арестът е бил извършен в момент, когато състав на СГС е дал почивка. В това време служители от Бюрото по защита са връчили на Захариев постановление за принудително довеждане и са го отвели от залата.

Говорителят на главния прокурор и шеф на специализираното звено "Антикорупция" Румяна Арнаудова потвърди пред "Правен свят", че арестът на Захариев е свързан с участието му в разбитата в края на април група за рекет в Плевен на Камен Балбузанов-Куката.

На нарочна пресконференция главният прокурор поясни, че повдигнатите обвинения на Захариев са за участие в престъпната група и за изнудване на лекар за пари. Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев уточни, че случаят с лекаря е отделен и засега не се прави връзка с разследването срещу престъпната група.

Цацаров напомни, че и към момента Захариев е действащ прокурор, след като на две инстанции Софийският градски съд и Софийският апелативен съд са отказали да го отстранят от длъжност след изтеклия първоначален срок за отстраняване по другото дело, по което той е подсъдим от миналата година. Мотивът е бил, че обвинението срещу него за принуда няма отношение към прокурорската му професия. Главният прокурор поискал миналата година и освобождаване на Захариев, тъй като докато бил отстранен, прокурорът придобил дялове в охранителна фирма и осъществявал търговска дейност. Колегията обаче се забавила с решението си и в това време Захариев излязъл от фирмата.

Прокурор Гешев добави, че ролята на Захариев в групата била логистична и покровителска, за да се демонстрира, че държавата няма да направи нищо срещу Куката и останалите. "Ще направим това, което смятаме, че е правилно, а в крайна сметка да става каквото ще", обобщи Гешев

Служител на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) също е бил задържан днес като участник в плевенската група за рекет. Освен за участие в групата, той е обвинени и за закана с убийство, след като пред други служители заявил на своя колежка, че мъжът ѝ ще бъде убит, ако продължава да свидетелства срещу бандата.

 

"Ти няма ли да почерпиш? Ще ставаш вдовица. Кажи на твоя мъж да внимава какво говори и какво прави, защото като излезе Куката от затвора ще го убие", цитира Цацаров думите на задържания от ГДИН и определи поведението му като "особено нагло".

Очаква се прокуратурата да поиска от Специализирания наказателен съд постоянно задържане и за двамата.

Преди месец пък "Нова телевизия" разпространи кадри от охранителна камера от пролетта на 2016 г., на които се виждат трима мъже, между които Камен Балбузанов и прокурор Захариев. Видеозаписът бил получен в анонимен сигнал. В него се казвало, че мъжете обикаляли предприятия и фирми в района на Плевен и налагали охраната си над тях. Пред "Нова телевизия" Захариев коментира тогава, че не участва и не е участвал в охранителна дейност нито формално, нито неформално. Справка на Нова ТВ обаче показала, че е бил съсобственик и част от управлението на плевенската охранителна фирма "Хард Секюрити 2000". След това фирмата била прехвърлена на мъж от ромския квартал "Христо Ботев" в София.

Делото срещу Захариев, по време на което той е бил задържан днес, е по обвинение, че e принуждавал основния свидетел по делото "Октопод" Георги Цветанов да лъже, за да дискредитира тогавашния наблюдаващ прокурор по този процес Светлозар Костов. Обвинението срещу Захариев е, че през април и май 2015 г. е принуждавал Георги Цветанов да набеди Костов в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства в делото "Октопод", по което основен подсъдим е Алексей Петров. Захариев искал Цветанов да подаде сигнал срещу бившия шеф на Специализираната прокуратура за това, че му е оказвал натиск какви показания да дава по делото. Принудата е била извършена чрез заплахи, че срещу свидетеля ще бъдат образувани наказателни дела и ще му бъдат повдигнати обвинения. Цветанов обаче не се поддал и не изпълнил исканията на Захариев. Няколко месеца по-късно - на 12 ноември 2015 г., Цветанов загина в автомобилна катастрофа.

 

Видео от Тук

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване