06/07/17 09:13
(http://www.clubz.bg/)

"Воля" отново гласува с БСП

Парламентът отхвърли на първо четене законопроект за българския жестомимичен език, внесен от Георги Гьоков (БСП) и група негови колеги. В мотивите на законопроекта се посочва, че в България живеят над 120 000 лица с различна степен на увреждане на слуха. По данни на Европейския съюз на глухите броят на ползващите българския жестомимичен език е 50 000.

Управляващите бяха против законопроекта и отказаха да го подкрепят. При гласуването стана ясно, че от ГЕРБ са удържали на думата си и заедно с коалиционния си партньор от "Обединените патриоти" са се въздържали, тъй като таблото показа 104 гласа „въздържал се“. А БСП, ДПС и "Воля" са гласували „за“ със 102 гласа, един депутат - „против“.

Така отново след гласуването за оставката на председателя на НС Димитър Главчев партията на Веселин Марешки играе опозиция на ГЕРБ.

"Днес е позорен ден за българската демокрация, мнозинството оряза правата на хората с увреден слух"

 Това заяви говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева. Тя обясни, че този закон регулира използването и изучаването на българския жестомимичен език и обучението на учители и студенти за превод от и на такъв език.

Светлана Ангелова (ГЕРБ) обаче контрира, че законопроектът, предложен от БСП е абсолютно неработещ. Тя допълни, че той не е обсъден с всички организации на хората с увреден слух  Само една трета от тези организации подкрепили закона и то по принцип. В Министерството на образованието и науката вече била сформирана междуведомствена работна група, която ще работи с организации за и на хора с увреждания, които работят по научното доказване на жестовия език и неговото унифициране. 

Публикувана на 06/07/17 09:13 http://clubz.bg/54817-volq_otnovo_glasuva_s_bsp

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване