06/07/17 04:17
(http://www.clubz.bg/)

Литър светлина в нощта (видео)

В бедняшките квартали на Манила един новаторски проект разпръсква мрака на мизерията. Пластмасови бутилки никнат по прокривите и разнасят светлина в тъмните стаи отдолу, съобщава „Ройтерс“.

Технологията е максимално опростена и много евтина. Употребявани пластмасови бутилки се пълнят с вода и белина. След това всяка бутилка се фиксира към специално пробит в покрива отвор така, че да отразява светлината през деня.

Зад осветителния проект стои екопредприемачът Илак Диас:

„Светлината стига до бутилката, която е един вид прозорец в покрива, и след това отива във водата. За разлика от дупката, през която светлината щеше да се движи по права линия, във водата тя се пречупва, от вертикална стана хоризонтална и получаваме 360 градуса – от 55- до 60-ватова ясна светлина, почти 10 месеца в годината.“

Целта на проекта, известен като „A liter of light“ (Литър светлина), е да осигури устойчива енергия за бедните общности – идея, първоначално разработена от студенти в Масачузетския технологичен институт. Бутилките са в състояние да излъчват ясна светлина около 5 години, като белината предотвратява появата на микроорканизми във водата.

Втората стъпка е изграждането на соларни лампи за през нощта. Соларни микро панели се прикрепват към пластнмасовите бутилки. Всички използвани части са лесно достъпни на местно ниво.

Проектът стартира във Филипините през 2012 г. В момента „Литър светлина“ обхваща 15 държави и осигурява светлина в повече от 850 хиляди домакинства. Идеята е до началото 2018 г. да станат 1 милион.

"Площад Славейков"

Публикувана на 06/07/17 04:17 http://clubz.bg/54801-lityr_svetlina_v_noshtta_video

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване