06/07/17 13:27
(http://www.clubz.bg/)

Марш за правосъдие на 14 юни, 4 години по-късно

Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" ще оранизира за втори път Марш за европейско правосъдие. Този път той ще е на 14 юни, една от най-важните дати в историята на съвременното българско гражданско общество. На този ден през 2013 г. тогавашният парламент избра депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което отприщи огромна вълна от спонтанен протест.

От "Правосъдие за всеки" изтъкват, че "четири години по-късно мафията е по-силна от всякога, овладяла е всички властови ресурси и е превърнала демокрацията в грозна карикатура, а съдебната власт - в слуга на олигархията. Обществото наблюдава почти безмълвно как ликвидират правата и свободите му".

Това е призивът на гражданската инициатива.

"Свободни граждани и скъпи съмишленици,

14 юни е символна дата, която не можем да подминем. Това е Денят на срама за нашата нова държавност, който срина представите ни, че у нас демокрацията работи, а правата и свободата са ни гарантирани от закона! 

На този ден през 2013 година бе извършена най-опасната и безсрамна провокация срещу гражданското общество в новата ни история с назначаването на олигарха Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава гражданите на България излязоха спонтанно на улицата, бяха там месеци наред и показаха недвусмислено, че не ще допуснат правата им да бъдат потъпкани от самозабравилата се управляваща върхушка. 

Четири години по-късно мафията е по-силна от всякога, овладяла е всички властови ресурси и е превърнала демокрацията в грозна карикатура, а съдебната власт - в слуга на олигархията. Обществото наблюдава почти безмълвно как ликвидират правата и свободите му.

На 23 май няколко хиляди граждани извикаха мощно: "Няма да мълчим!" под прозорците на властта по време на Марша за европейско правосъдие. Чуха ни, но пак не ни разбраха. Сделките и наглостта се вихрят с пълна сила, а политиците и съдебната власт остават глухи за исканията ни за разследване на нерегламентираните контакти на главния прокурор и за решителни реформи в съдебната система.

Адресирахме ги пряко по време на Консултативния съвет за национална сигурност по тези въпроси, но те дори не погледнаха исканията ни. 

Вместо това върви опит за пълно овладяване на съдебната система чрез манипулация на изборите за нов Висш съдебен съвет. Най-ярката демонстрация за това е опитът за силово налагане на удобен кандидат от ръководството на ВАС.

Затова трябва да извикаме: „Стига вече толкова!“ Ще го направим на 14 юни. Ще подкрепим достойното малцинство във ВСС и единствения държавник, който се бори за правото и справедливостта и защитава морала и свободата - председателят на ВКС Лозан Панов, когото мафията изглежда се готви да отстрани от поста му по всякакъв начин. Той постави пред президента въпроса за конституционни реформи в структурата и модела на прокуратурата и Висшия съдебен съвет и за консултации за свикване на Велико Народно събрание. 

Редица граждански организации и хиляди български граждани ще застанем зад това искане и ще настояваме президентът, като държавен глава и обединител на нацията, да завърши консултациите си за състоянието на съдебната система с конкретни предложения, които да внесе в КСНС, след което да инициира обществен дебат за нова конституционна реформа и да депозира съответните предложения в Народното събрание.

Този път Маршът ще е национален и ще се проведе в повече градове - решително и предупредително. Ще внесем петиция до Народното събрание и Министерски съвет с нашите искания.
Призоваваме всички свободни и достойни граждани да участват в Марша за европейско правосъдие. Нека покажем, че няма повече да мълчим и да позволим мафията да си присвоява собствената ни държава!

Началото в София е на 14 юни от 18.30ч. пред Съдебна палата!"

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване