06/07/17 06:46
(http://www.klassa.bg/)

Съдът във Враца: Чоков не може да е кмет

 Административният съд във Враца реши, че Ценко Чоков не може повече да се води кмет на село Галиче. Според магистратите скандалният управник няма право на неплатен отпуск, в какъвто е от 24 ноември миналата година. Чоков е в ареста от края на май миналата година и срещу него се води дело с обвинения, че е тартор на престъпна група за рекет, лихварство, палежи и побоища. Съдът във Враца приема, че от задържането му до 24 ноември той законно е ползвал платените си отпуски, но на неплатени той няма право

„Пpu условие, че кметът на кметство няма работодател, с когото да договаря разрешаването на неплатен отпуск, той не може да ползва такъв“, пише в мотивите. В тях се твърди, че кметовете не могат са осъществяват функциите и на работодател, u на работник спрямо себе си. В Закона за местното самоуправление не се предвижда определянето на заместник на кмета при отсъствието му, от което се прави заключението, че Ценко Чоков неоснователно не изпълнява функциите на кмет на село Галиче, поради което пълномощията му следва да бъдат предсрочно прекратени. 
По тези съображения Административният съд постанови решение, с което отменя като незаконосъобразно решението на ОИК Бяла Слатина. Тъй като съдът не може да се произнесе по съществото на спора, връща преписката на общинската избирателна комисия за ново произнасяне, с указания за отстраняването на Чоков. Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване