06/08/17 15:53
(http://radiomilena.com/)

XIV Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть”, Поморие

dscn7866 dscn7896 dscn7924-medium dscn7929-medium dscn7935-1 dscn7861

На 7 юни централният площад на град Поморие за четиринадесета поредна година се превърна в площад на певческо тържество, младост и красота на съборно Православие, сбирайки за сетен път музикални състави от множество страни – Румъния, Сърбия, Русия, Украйна, Чехия, Гърция и България с над 600 участника.

Тази година фестивалът е под знака на 140-годишнината от рождението на Павел Чесноков.

Организатори на международния форум са Сливенска митрополия, Община Поморие и църковното настоятелство на храм „Рождество на Пресв. Богородица”.

Всички хористи, облечени в празнични концертни костюми, поведени от кириарха на епархията Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, зам. -кметовете на града Илия Джингов и Янчо Илиев и г-н Неделчо Стайков от Общински съвет Поморие, се отправиха в литийно шествие да посрещнат иконата „Достойно есть – Българска”, носена на ръце от духовенство.

Чудотворният лик на Закрилницата на православното песнопение, при пеенето на тропара „Достойно есть”, бе отнесена пред храма-домакин. Там се отслужи празничен водосвет. За молебното последование край сливенския кириах застанаха Агатополски епископ Йеротей – игумен на Поморийския манастир „Св. Георги”, архимандрит Димитрий – архиерейски наместник на Ямбол, ик. Кирил Попов – член на фестивалния секретариарт, протоиерей Борис Георгиев – председател на храма, духовници от епархията и от фестивалните участници.

В прочувствено слово митрополит Йоаникий сподели:

„Събрали сме се тук да възпеем, да прославим най-чистата, най-достойната – св. Богородица. Хоровете, които идват от различни православни страни, ни радват и утешават, защото предават и силата, и значението на спасението на нашата свята православна вяра. Православието, когато побеждава, то радва и утешава. Защото православната вяра е тази, която победи света.

Ние се радваме, че Бог ни помогна отново да бъдем заедно, защото да възпяваш Пречистата е дело славно, дело велико, дело спасително”.

Накрая митрополитът благодари на всички, които са се потрудили за провеждането на четиринадесето издание на фестивала.

Под светлината на топлото юнско слънце всички присъстващи бяха поръсени с осветените живителни води. След което се отправиха към откритата сцена на пощада за откриване на концертните изпълнения.

На откритата сцена музикалният директор на фестивала г-жа Йорданка Панчева – Туджарова от името на организаторите се обърна към участниците и гостите на фестивала: „Отново сме заедно под покрова на Пресвета Богородица. Отново тя ще е с нас в дните на това православно тържество. Тя ще ни благославя, а ние – ще я славим. На добър час!”

Като пожела успех на участниците зам-кметът Янчо Илиев обяви Четиринадесетия международен фестивал за открит.

Тази година химнът на форума и многолетствието бяха изпълнени от Средношколски смесен хор при СУ „Отец Паисий” – Враца, с музикален ръководител и диригент Момчил Томов.

Присъстващите архиереи отправиха своето благословение над всички участници на фестивала и гости на слънчевия град Поморие.

Председател на Комисията на фестивала в 14-то му издание е Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Почетен председател е доц. Димитър Димитров. ЧЛЕНОВЕ са иконом Кирил Попов, доц. д-р Весела Гелева и Таня Никлева-Владева.

По традиция фестивалните концерти се провеждат в храм „Рождество Богородично” в три категории: 1-ва – Църковни хорове, 2-ра – Източно пеене и 3-та – Хорове и вокални ансамбли.

Първият фестивален концерт се проведе вечерта в деня на откриването, 7 юни.

Православният ансамбъл „Преображение”, 3 кат., от гр. Житомир, Украйна изпълни 10 кратки песнопения с неподправена младежка чистота, за които бе връчен грамота с благослов.

Дамски църковен хор при храм „Успение Богородично” от Благоевград, кат. 1, с диригент Милена Спасова утеши слушателите със 7 църковни песнопения.

С бурно ръкопляскане бе посрещано всяко от 4-те изпълнения на хора за източно пеене „Св. Наум Охридски” с диригент Андрей Касабов. Това беше тяхното второ участие в престижния музикален форум, с което зарадваха почитателите на източно-православното пение. Те останаха особено впечатлени от изпълнението на композицията на Йоан Хармосин – Слава на св. Наум Охридски, под музикалната редакция на А. Касабов.

В края на концерта, от името на Сливенски митрополит Йоаникий и фестивалната комисия, иконом Кирил Попов връчи на Момчил Томов – музикален ръководител и диригент на Средношколски смесен хор при СУ „Отец Паисий”, Враца, специално отличие за великолепно представяне на Тринадесетия международен фестивал на православната музика „Достойно есть”, Поморие 2016 г., за умело ръководене на хора, ревностно отношение към православната музика и за въвеждането в православната вяра на подрастващите чрез църковните песнопения. Връчването на отличието на един от най-младите диригенти на фестивала бе аплодирано с радостни възгласи.

Текст:/mitropolia.sliven.net/

Снимки: Община Поморие

Публикувана на 06/08/17 15:53 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mG9cP_VRc6I/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване