06/08/17 06:41
(http://www.klassa.bg/)

Германия ни дава рамо за газовия хъб „Балкан“

 

Премиерът: Ще положа усилия за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция

 

Германия ще подкрепи България за реализирането на проекта за газовия хъб „Балкан“. Това стана ясно от коментар на премиера Бойко Борисов след срещата му с канцлера Ангела Меркел вчера в Берлин, която продължи близо два часа.

Министър-председателят обясни, че е запознал Меркел с енергийните ни проекти и какви перспективи дава европейският хъб „Балкан“, както и че в това отношение сме получили „нужната подкрепа“. По думите на Борисов

 

България спазва правилата

 

и е за пример сред останалите страни. Последните данни пък показвали, че ръстът в икономиката ни е достигнал 3,5 %.

Борисов коментира, че България би могла да направи много за европейската перспектива на народите от Балканите, и напомни, че бъдещето на Западните Балкани ще е един от приоритетите по време на БГ председателството на ЕС. „Освен това на мен ми се иска много да им дадем перспектива на хората, на обикновения човек, а не на елитите“, каза той, намеквайки отново за идеята си да им се дадат европаспорти. Борисов заяви, че "моторите" на ЕС Германия и Франция ще окажат необходимото да помогнат на народите на Балканите.

Двамата държавни лидери са обсъдили също така и перспективите за създаване на система за обща европейска отбрана и консолидация по темата сигурност, което според премиера би превърнало ЕС в колективен член на НАТО. Борисов даде да се разбере, че с мерките, които предприемаме, и с техниката, която трябва да закупим, ние ще имаме най-надеждната граница.

От своя страна Меркел също ни похвали за охраната на браздата, която е външна за ЕС. „Ние подкрепяме България и реформите в нея, благодарим за ангажираността по осигуряване на границите с Турция. България е подобрила опазването на тази граница, въпреки че не е член на Шенген. Положила е големи усилия“, констатира канцлерът. И добави: „Пред България стоят много големи отговорности, основно за защитата на границата. Работим с България много добре по бежанския въпрос.“.

Министър-председателят пък потвърди, че му предстои

 

среща с турския президент

 

Реджеп Ердоган и колегата му Бинали Йълдъръм. Именно в тази връзка той щял да използва влиянието си и да положи много усилия, за да се нормализират отношенията между ЕС и Турция.

Вчера стана ясно още, че Борисов е повдигнал и пред Меркел темата за членство ни в еврозоната и Шенген, за което вече получи подкрепа ден по-рано на срещата си в Париж с френския президент Еманюел Макрон. Той уточни, че въпросът ще се дискутира отново и на 23 юни, когато в Берлин ще има среща с местния бизнес. „Ние ще си напишем домашното и ще положим всички усилия и да бъдем на първа скорост. Заслужаваме го и ще правим всичко нужно“, увери Борисов, който в заключение припомни позицията на България за запазване на кохезионните фондове и след 2020 година.

Самата Меркел също декларира подкрепата от страна на Германия, като посочи, че страните в ЕС знаят за желанието на България да влезе в еврозоната и искат това да се случи възможно най-скоро.

 

 

Щайнмайер към премиера:

Европа има нужда от вас

 

Европа има нужда от вас и вашето правителство, Балканите имат нужда от вас, България има нужда от вас. С тези думи президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер се обърна към министър-председателя Бойко Борисов по време на срещата им в Берлин във вторник вечерта. Щайнмайер поздрави премиера Борисов за третия му мандат начело на изпълнителната власт в страната и му пожела успех в отговорната му работа през следващите четири години. Двамата се съгласиха, че от взаимен интерес е да продължат да се развиват и задълбочават взаимоотношенията между България и Германия. Борисов подчерта, че страната ни ще продължи да разчита на германския опит и ценна подкрепа в приоритетни за България области. Той даде за пример важни теми като подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС, сигурността и охраната на границите, инвестициите и дуалната образователна система.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване