06/08/17 15:27
(http://www.clubz.bg/)

Китайските власти се борят срещу преписването с дронове и пръстови отпечатъци

Дронове, системи за лицево разпознаване и пръстови отпечатъци използват китайските власти, за да предотвратят преписването при провеждащите се изпити за влизане в университети. Районите около изпитните центрове са отцепени, а родителите чакат децата си зад заграждения.

За китайските ученици тези изпити са много важни, защото са решаващи дали един ден ще имат сигурна и добре платена работа или ще станат част от бедните слоеве, които продължават да живеят в много лоши условия въпреки ускореното икономическо развитие на Китай.

Затова учениците са изобретателни в използваните методи за преписване. През годините са откривани безжични устройства под формата на гумички за молив, колани, часовници. Подобни иновации карат властите в Китай да затегнат мерките.

В изпитните центрове са монтирани детектори за метал, използват се технологии за лицево разпознаване и пръстови отпечатъци, сигналът на мобилните телефони се блокира, използват се детектори за безжични устройства и дори дронове с камери, предава Ройтерс.

Преди началото на изпитите полицейски служители са арестували 52-ма души в страната. Преписвачите и техните помощници са заплашени от седем години затвор.

Университетите в провинция Шандун са забранили на студентите си да напускат университетите докато се провеждат изпитите, за да не се представят за ученици и да се явят на техните изпити, информира Ройтерс.

Преписването на изпитите по математика и английски е по-лесно, защото там въпросите са от затворен тип и може да бъде избран един от няколко възможни отговора. Есето, което е важна част от изпита по китайски, затруднява преписвачите. В различните провинции учениците получават различни теми. В Пекин например зрелостниците са описали как ще изглежа Китай през 2049 г. според тях, докато съучениците им от провинциите са представяли страната пред чужденци или са писали есе по книга.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване