06/08/17 06:43
(http://www.klassa.bg/)

Лозунгът съдебна реформа служи за долни политически цели

 

Тези, които нямаха и 3% на изборите, сега напирали за промени в Конституцията

„Да не използваме лозунга съдебна реформа за да си реализираме долните политически цели". С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров коментира на излизане от „Дондуков“2 срещата си с държавния глава Румен Радев. В последните няколко дни президентът проведе редица разговори както с представители на изпълнителната власт, така и с Тримата големи в Темида по темата за това как се развива правосъдието у нас и какви промени са нужни за неговото подобряване. Сред идеите, които се чуха след разговорите в президентството беше заявката на шефът на ВКС Лозан Панов, че ще играе за това прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт и дори щял да инициира Велико народно събрание за целта.

„Отварянето на темата за промяна в конституцията има значение за тези, които не успяха да реализират и 3% на парламентарните избори“, коментира на свой ред главния прокурор идеята на Панов и допълни: "На тях

не им остана нищо друго освен отново да издигнат лозунга за съдебна реформа,

въпреки че практическите им познания са и под нивото на 2,99%, които успяха да вземат на парламентарните избори". Според него тези хора не се интересуват от какво конкретно трябва да се направи, за тях съдебната реформа се превърнала в лозунг. "Някой чул ли е една конкретна идея за промяна в НК и НПК?", попита Цацаров.

Пред президента той е изразил увереност, че Лозан Панов няма подкрепата на мнозинството от съдиите по този въпрос. По думите на Цацаров съдиите не са на мнение, че прокуратурата трябва да бъде извадена от съдебната власт, а това е мнението на Панов. "Това очевидно е мнението, което много време пробива своя път в политическата сцена и най-сетне беше казано на глас. Не разбирам защо беше необходима цялата тази серия от изявления, за да се стигне до черешката на тортата - прокуратурата вън от съдебната власт. Щом така мисли г-н Панов, той има право на мнение, той е юрист, той е председател на ВКС. Единственият ми

съвет към него е да събере колегите си във ВКС и да попита дали те поддържат това

негово становище", каза още главният прокурор.

"Не се схващам като заплаха за никого, нито като мишена за някого. Достатъчно време съм работил тази професия, за да знам, че не ме е страх. Ако изляза на стълбите и кажа: "Не на страха", трябва да си хвърля тогата. Аз си пазя и съдийската, и прокурорската тога", добави главният прокурор.

С президента Радев обсъждали и теми като промени в НПК. Нямаме законодателна инициатива, но това не пречи да обсъждаме конкретни идеи, включително и за корупцията по-високите етажи на властта, уточни Цацаров. Президентът показа детайлно познание на проблемите в съдебните системи, категоричен бе още обвинител №1.

„Свидетел съм на едно изключително добро и детайлно познаване на съдебната система и на всички елементи, органи в нея от страна на президента. Той потвърди това, което е общо разбиране – проблемът или начинът за решаване на проблемите в съдебната реформа трябва да бъде комплексен, а именно не може да се ограничи само с обявяването само на една или друга институции за виновна за всички проблеми в съдебната система. Следва да бъдат решавани всички проблеми на всички институции и да се търси най-доброто за българските граждани. Възприемам го напълно“, заяви Цацаров.

Той коментира и темата дали да се огласят стенограмите за КТБ от разговорите при президента Росен Плевнелиев преди няколко години. Цацаров е на мнение, че ако те не съдържат класифицирана информация, която да е от значение за националната сигурност, тогава не би следвало да има никакви опасения от публикуването им. Още повече, че до 15 юли се очаква делото за КТБ да влезе в съда, където няма да има нищо скрито, е мнението на главния прокурор.

 

ГЕРБ и БСП: Идеята е 
неуместна, ще доведе до хаос 

МИНА МАРИНОВА, ВИКТОРИЯ БОЯДЖИЕВА

„Това са изявления, които са извън компетентността и битието на магистрат, включително от най-висок ранг. Те са доста неуместни и странни.” Така шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ коментира вчерашните изказвания на шефа на ВКС Лозан Панов след срещата си с президента Румен Радев за изваждане на прокуратурата от съдебната система и свикване на Велико народно събрание. Кирилов уточни, че този дебат е воден и изяснен преди повече от 20 години, когато се конструират изцяло органите в съдебната система и тяхната независимост. „Ние, а и всичките ни европейски партньори смятат този въпрос за отдавна и стабилно решен”, подчерта шефът на правната комисия. Той заподозря зад изявленията на Панов политическа дейност или задача, която се преследва, но не влезе в по-голяма конкретика каква би била тя и кой може да стои зад нея. Кирилов предупреди, че назад във времето никой не е печелил от повдигането на подобни дебати. На въпрос дали е редно шефът на ВКС да си подаде оставката заради подобни неуместни изявления Кирилов подчерта, че това е лично решение, но ако има политически амбиции, демократичният, обществен и правов ред в страната му дава право свободно да се изявява и в тази роля. „Критично е обаче когато магистрат прави това, защото те са политически неутрални и независими”, коментира Кирилов и поясни, че в тази ситуация всички трябва да работят за повишаване на доверието в съдебната система, а не всеки да си търси поводи за критики, заради което възниквало съмнението, че целта е именно да се намали доверието в нея.

"Ако прокуратурата бъде извадена от съдебната власт и се свика Велико народно събрание, много теми ще се отворят в Конституцията. Ще се създаде хаос. Не бива да го позволяваме", пък коментира Филип Попов от БСП във връзка с предложението на Панов.

 

Близнашки: Промените са неуместни

Като "несериозни неща" определи бившият премиер и професор по конституционно право Георги Близнашки в ефира на "Хоризонт" идеите за свикване на Велико Народно събрание и изваждане на прокуратурата от съдебната власт, но не добавянето й към изпълнителната.

„Това е едни акт на отчаяние. Очевидно е, че когато един съдебен магистрат се захване с политика, вече няма задръжки, няма спирачки. Не може всяко хрумване да става обект на обществени разисквания“, категоричен бе конституционалистът и добави, че подобни тези се поддържаха и през 90-те години, т.е. това не е нещо ново.

„Този дебат е изживян. Аз съм много изненадан, че отново се подхваща старата песничка. В края на краищата като сме тръгнали по европейски път на развитие, нека да видим как е във Франция, Испания, Италия, на които се опитваме да подражаваме по един или друг начин навсякъде прокуратурата е част от съдебната магистратура“, допълни още Близнашки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване