06/08/17 04:44
(http://www.clubz.bg/)

След арест в Турция: "Хванаха косите ми, навиха ги и ги отскубнаха"

На 30-ти май турската полиция нахлува в "Волжкия културен център" в Истанбул. При акцията биват арестувани общо 14 души. 10 са освободени след снемане на показания, четирима са останали в ареста, разказва опозиционният турски вестник "Джумхюриет".

Всички са били измъчвани. Туркинята Бергюл Варан, задържана заедно с членове на групата "Grup Yorum", разказва пред "Арт Герчек":

"Бяхме подложени на интензивни изтезания. След като нахлуха в културния център, ни качиха в колата на силите за бързо реагиране. Чакахме в нея 2-3 часа. Тормозът започна още тук. Сякаш се бяха подготвили за това. Скубеха косите ми, сякаш по специално заучен похват. Навиваха косите ми в ръцете си и ги скубеха. Размахваха отскубнатите коси, като заедно с това изпълняваха еничарски маршове и танци. Навсякъде по седалките на автомобила бяха разпилени моите коси.“

И колегите на Варан са били тормозени и бити систематично. Сред тях била и сестра й Бетюл Варан.

"Казваха „защо си вдигаш главата“, „гледаш нагоре“ и така ни изтезаваха. Един колега беше удрян постоянно по врата и припадна. На друг колега му спукаха тъпанчето на ухото. Трети беше с насинено око. За да изчакат зарастването на раните ни, държаха ни осем дни в отдела за „Борба с тероризма“."

В крайна сметка всички биват освободени. Варан е раказала всичко по време на разрита, но се съмнява, че показанията й са били отразени в протокола. Адвокатът на групата отбелязва, че двете живеели в Холандия и дошли в Турция за няколко дни.

"Били са подлагани на различни изтезания. Косите на Бергюл са били оскубани от корените. Пребивали ги най-брутално. Мнозина от нашите довереници не могат да стоят на крака в резултат на изтезанията, на които са били подлагани. Телата им са покрити със синини. Главите им били блъскани в стените“, заявява адвокат Шюкрийе Ерден.

Част от турското общество реагира бурно на разказа на жената.

На горната снимка е депутатът от Републиканската народна партия Баръш Яркадаш със снимка на Бергюл Варан и въпрос - "Скубейки коси ли ще управлявате страната?"

Режимът на Реджеп Ердоган провежда все повече подобни акции и от опита за преврат насам арестите продължават да нарастват.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване