06/12/17 11:52
(http://www.clubz.bg/)

Как Русия атакува американската армия

През есента на 2013 г. американско издание Veterans Today – малък новинарски сайт, който също помага на бивши военни да намерят работа и да си плащат медицинските сметки, започна ново партньорство. То започна да публикува съдържание от New Eastern Outlook, което е геополитическото издание на Руската академия на науките. Заглавията там, например, са: „Украинските Ку-Клукс Клан – новите съюзници на НАТО”. След като САЩ обвиниха съюзника на Москва Башар Асад за използването на химическо оръжие срещу сирийски деца, сайтът обяви: „Доказано: Турция е извършител на нападението със зарин от 2013 г. и го направи отново”, както и „Ексклузивно: Тръмп се извини на Русия за нападението в Сирия”.

В последните години Русия значително е увеличила „активните мероприятия” срещу Съединените щати – вид политическа война, която включва дезинформация, пропаганда и компрометиране на лидери чрез подкупи и изнудване. Досега се фокусирахме върху Владимир Путин и успешните му усилия да разруши американския политически процес. Но руското правителство използва същия наръчник и срещу другите стълбове на американското общество, на първо място армията. Експерти предупреждават, че тази атака има потенциала да намали способността на въоръжените сили трезво да преценяват намеренията на Путин и ефективно да се противопоставят на бъдеща агресия от страна на Русия.

Като допълнение към пропагандата, която има за цел да повлияе на войниците и ветераните, руски държавни служители се сприятеляват във фейсбук с военни, като си слагат снимки на привлекателни млади жени. Насочват се също към профили в туитър на служители на Министерството на отбраната със специално насочени „фишинг” атаки. Същата руска хакерска група, която проби Националния комитет на Демократическата партия - “Fancy Bear” – е отговорна за публикуването на откраднати данни от армията, докато нейните членове са се престрували на привърженици на „Ислямска държава”. Това показват заключенията на фирма за кибер сигурност. Най-предпочитаните хора за „фишинг” атаки на тази група са именно военните и техните съпруги.

Този тип дейности рязко се засилват след анексирането на Крим през 2014 г. и последвалите икономически санкции, наложени от Запада. Това е нова форма на слабо интензивна или „хибридна” война, на която западните правителства все още не могат да се противопоставят ефективно.

Ние сме втренчени в храстите азалия, които обаче са в края на гората от секвои”, казва генералът от резерва Филип Брийдлав, който до миналия юни беше върховен командващ на обединените сили на НАТО.

Миналия юли негови хакнати мейли бяха публикувани в руския сайт DC Leaks. Брийдлав казва, че наскоро е бил няколко пъти атакуван от „фишинг” писма, които имитирали съобщения от неговата банка.  Генералът не споменава коя е банката му, но тя била използвана от повечето от офицерите около него. Затова той смята, че целите на тази „фишинг” атака са били по-скоро политически, а не финансови.

През 20-и век разузнаванията също търсеха контакт с чужди войници, но тогава трябваше да изпращат агенти по баровете около военните бази, където чакаха момчетата да се появят и да спечелят доверието им с помощта на няколко питиета. Днес социалните медии правят много по-евтино и лесно войниците и ветераните да бъдат следени и да им се влияе.  

Създаването на връзки в социалните медии помага на чуждите държави директно да комуникират с групи от американски войнци – тази тактика бе използвана и от Русия, и от САЩ в първите дни след анексирането на Крим. Тогава украинските войници бяха бомбардирани с деморализиращи съобщения като: „Войнико, ти си само пушечно месо за твоя командир”. Преди нахлуването в Ирак през 2003 г. военните на САЩ изпращаха масово имейли до иракски войници, с които ги призоваваха да се предадат, пише Ричард Кларк в книгата си „Кибер война”.

Пентагонът определено е притеснен. Говорител на Министерството на отбраната е отказал да коментира конкретните дейности, но признава, че новите технологии са направили военните много по-уязвими в интернет.

Разпространението на интернет-базирани средства за комуникация и приложения за социалните медии увеличиха потенциала за престъпна употреба срещу нашия персонал”, пише в отговор от Пентагона.

***

Путин създаде проруска „алтернативна медийна екосистема”, за да разбие „англо-саксонския монопол в информационния поток". Значителна част от тези усилия са насочени срещу американските военни.

Veterans Today е независим американски сайт, основан през 2003 г. като опозиция на нахлуването в Ирак и скоро започва да публикува налудничави теории на конспирацията. Преди да започне да си сътрудничи с руския New Eastern Outlook през 2013 г., той установява връзки с подкрепяната от Иран PressTV и включва в редакционния си съвет бивш шеф на разузнаването на Пакистан. Тогава започват да се появяват заглавия като: „Израелски отряди на смъртта са замесени в кървавата баня в училището „Санди Хук” и „Водният тероризъм на Индия иска да удави Пакистан”.

***

Американските военни и ветерани са обект на непропорционално чести хакерски атаки. Това също е част от активните мероприятия на Русия срещу САЩ. Преглед на дейността на хакерската група “Fancy Bear” разкрива хиляди опити за „фишинг” атаки от март до септември 2015 г. От целите извън бившия Съветски съюз, 41 процента са настоящи или бивши американски военни, показва доклад на фирмата за кибер сигурност „SecureWorks”. Журналистите са 22 процента, неправителствените организации – десет на сто, политически активисти – 4%, и правителствени служители – 8%. Сред атакуваните журналисти или блогъри над една пета са съпрузи на военни, които пишат за живота в армията.

Публикуването на хакнати данни е нова тактика, която Русия също използва в активните мероприятия срещу американските военни. Миналото лято руски хакери „изтекоха” хакнати имейли от генерал Брийдлав, в опит да компрометират НАТО.  А през 2015 г. група, която нарича себе си „Кибер халифат”, превзе туитър профила на Централното командване на САЩ и пренасочи последователите към сайт, на който групата публикува открадната от военните информация. „Кибер халифат” се преструваше, че е привърженик на „Ислямска държава”, но всъщност това е просто прикритие, а зад групата на практика отново е „Fancy Bear”, показва доклад на фирмата по кибер сигурност „Trend Micro”. Компанията твърди, че френските служби са потвърдили нейните заключения.

***

Разбира се, никой не очаква Русия да нападне САЩ като във филма „Червена зора”, но активните мероприятия на Кремъл имат потенциала да отслабят военните способности и да намалят решимостта на войниците да противодействат на руска агресия където и да е по света.

Активните мероприятия не са насочени единствено към отбранителната и политическата система, но са част от по-голямо усилие за подриване на западните институции, сред които медиите, финансовите пазари и разузнавателните служби. Многообразието и неконвенциалната тактика на тези усилия затрудняват американското правителство, което засега не реагира ефективно.  

„Очевидно това е наистина голямо предизвикателство и много хора са притеснени, че нашият отговор досега не е ефективен”, коментира експерт по активни мероприятия, който наскоро даде показания по въпроса пред Конгреса.

...

Разследването е публикувано в "Политико". Публикуваме го със съкращения. Преводът е на Клуб Z.

Публикувана на 06/12/17 11:52 http://clubz.bg/55022-kak_rusiq_atakuva_amerikanskata_armiq

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване