06/12/17 10:50
(http://offnews.bg)

Македония обмисля смяна на името си, за да влезе в НАТО

Македония може да смени името си, за да преодолее съпротивата на Гърция и да стане член на НАТО, коментира външният министър на страната Никола Димитров пред в. "Файненшъл таймс".

Членството в Алианса ще допринесе за стабилността в региона след месеци на повишено напрежение, избило на моменти и в кървави инциденти, посочва министърът, който днес ще се срещне в Брюксел в представители на военния съюз.

Рано е да се спрягат каквито и да е предложения за ново име на Македония, допълва Димитров. Той ще има среща със свои гръцки колеги в сряда в опит да възстанови доверието между двете страни. През 2008 г. Гърция блокира молбата за членство на Македония в НАТО заради неуредения въпрос относно името.

"Ще помоля Гърция да премисли какъв съсед иска - не иска ли стабилна, приятелска страна, която носи надежда за демокрация и справедливост. Ако сме добър съсед, има надежда политическите сили в Гърция да осъзнаят това като историческа възможност", казва Никола Димитров.

Официалното име на Македония е "Република Македония". Гърците настояват, че името навява териториални претенции към географската област Македония в северната част на страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване