06/13/17 07:03
(http://www.clubz.bg/)

Близнашки защити Цацаров - олигарсите искали съдебна реформа

Георги Близнашки. Снимка Веселин Боришев

Бившият служебен премиер Георги Близнашки коментира пред бТВ идеите на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за свикване на Велико народно събрание и изваждането на прокуратурата от съдебната власт. Близнашки се включи в общия хор на ГЕРБ, ДПС, магистратите от мнозинството на Сотир Цацаров и медиите около Делян Пеевски, които упрекнаха Панов, че се занимава с политика и дори предположи, че той вероятно ще бъде санкциониран, включително с импийчмънт.

Според Близнашки обществените тежнениия за реформи в правосъдната система са просто "бунт на олигарсите", срещу които сега са повдигнати обвинения. А текстът в Конституцията, според който прокуратурата е част от съдебната власт, бил стратегическо решение, което не можело да бъде преразгледано с лека ръка.

"Идеята, която лансира Панов, е доста странна, неочаквана. Това са неща, които са дебатирани още в ранната фаза на прехода, има взети стратегически решения, които не могат да бъдат преразгледани с лека ръка", обясни Близнашки.

Според него в повечето страни в Западна Европа моделът е същия като в България. Конституционният текст бил записан след консултации с водещи европейски конституционалисти.

"На мен ми беше възложено да водя тези разговори от ръководството на партията и държавата", изтъкна Близнашки.

Според него прокруатурата у нас не е безконтролна, защото и тримата големи могат да бъдат подложени на процедура за импийчмънт. Близнашки смята, че създаването на самостоятелна прокуратура или връщането й в изпълнителната власт ще върне България 50-70 години назад.

"В края на XIX в. няма държавно обвинение. Ролята на прокурора се изпълнява от министъра на правосъдието. Постепенно прокуратурата се еманципира. След Втората световна война из цяла Европа става част от съдебната власт", обясни Близнашки.

Според него партията на Христо Иванов "Да, България" е създадена специално, за да блокира работата на държавното обвинение. Тя била създадена, след като разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии "не им свърши работа, не можаха да предизвикат оставката на главния прокурор" За това сега инициативата продължавала в други посоки.

"Това са абсурдни идеи, не може да стане, ще вкара България в едно блато, от което излизане няма. Не е работа на шефа на ВКС да се занимава с конституционни въпроси. Този човек трябва да бъде санкциониран. Аз мисля, че той накрая ще свърши с една процедура за импийчмънт", прогнозира Близнашки.

Той все пак призна, че не всичко в съдебната система е розово.

"Но тук се води една битка за власт. В момента тече изборът за ВСС. Понеже "Да, България", специално създадена, за да блокира работата на държавното обвинение, се провали на изборите, започват разни странни екстремистки идеи, хрумвания, импровизации", коментира Близнашки.

Според него всичко това било "бунтът на олигарсите"

"Това е, което нашите политолози не могат още да го схванат. Както през 20-те години има бунт на масите. Срещу една значителна част от тези хора се повдигат обвинения - Иво Прокопиев, Цветан Василев, Гриша Ганчев, Сашо Дончев, Огнян Донев, прочутите 63 млн. неплатени данъци. Като добавите и Румен Овачров за гарнитура, представете си какъв мощен олигархичен фронт се формира срещу държавата. В случая главният прокурор действа от името на държавата", каза Близнашки.

Според него предположенията, че зад Сотир Цацаров има друг олигархчиен кръг, са "приказки, прах в очите на широката публика".

"Кое е новото? Идеята на Лозан Панов е толкова ретреоградна, че чак не ми се коментира", заяви Близнашки.

И заяви, че е категорично против свикването на ВНС.

"Това ще бъде такава драма. Ще слушаме адвокатски пледоарии как да отслабим държавното обвинение. В момента са повдигнати обвинения срещу една цяла верига крупни олигарси", повтори Близнашки.

Според него тези "герои на прехода", които "да кажем", че са забогатели "благодарение на тяхната изключителна интелигентност, трудолюбие", трябва "да свикнат с мисълта, че ще носят отговорност пред държавата". Близнашки разказа как, когато в края на тоталитарния режим се е приел указ 56, който позволи частна инициатива, Тодор Живков поканил на разговор новопоявилите се бизнесмени и им казал да живеят според "закон Божи", да плащат заплати на хората, които работят за тях, да си плащат данъците и т.н.

Според Близнашки проблемите в съдебната система могат да бъдат решени с "прецизни промени в закона за съдебната власт", които "да ускорят процедурите".

"Защо олигарси от типа на Стефан Софиянски, Емилия Масларова, Сергей Станишев останаха на свобода? Искаме да понесат отговорност онези, които са виновни за драмата на българския народ, който беше доведен до просешка тояга", обобщи Близнашки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване