06/13/17 13:15
(http://www.clubz.bg/)

Орбан по стъпките на Путин

Путин и Орбан. Снимка архив БГНЕС

Унгарското правителство прокара спорен закон, който изправя редица неправителствени организации пред риск от закриване.

Новите регулации са продължение на скандала, съпътсвтал мерките на унгарския премиер Виктор Орбан, които застрашиха съществуването на Централния европейски университет (ЦЕУ). Университетът е основан от родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос, който като създател на организацията "Отворено общество" е своеобразен идеологически враг на унгарския министър-председател. 

Виктор Орбан обвинява финансираните от чужбина НПО-та, и в частност тези спонсорирани от Сорос, в намеса във вътрешните работи на страната. Сдружения, които получават повече от 24,000 евро ще трябва да се регистрират като "чуждестранно-финансирани организации".

Властите в Будапеща твърдят, че промените са насочени към увеличаване на прозрачността и подобряване на борбата с прането на пари и тероризма.

В контраст, международната организация Амнести Интернешънал нарече новия закон: "злонамерена и добре премерена атака срещу гражданското общество".

Любопитно е, че Руската федерация вече въведе подобни мерки, които принудиха чуждестранните НПО-та да се преименуват на "чуждестранни агенти". Предхождащо действията на Орбан срещу Централния европейски унивеситет, пък беше затварянето на друг университет подкрепен от Сорос в Санкт Петербург. По този начин, приликите между политиката на унгарския премиер и руския президент Владимир Путин стават все по-големи. 

Публикувана на 06/13/17 13:15 http://clubz.bg/55071-orban_po_stypkite_na_putin

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване