06/14/17 10:46
(http://www.klassa.bg/)

Йон Илиеску все пак ще понесе отговорност за репресиите в Румъния през 1990 г.

 Бившият президент на Румъния Йон Илиеску и още 13 други представители на властта ще бъдат съдени за престъпления срещу човечеството заради сблъсъците по време на протестите в Букурещ през 1990 г., съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Тогава загиват поне четирима души, над 1 000 са ранени и още над 1 200 души – арестувани, след като Илиеску свиква хиляди миньори в подкрепа на полицията и като контрапротест на мирната демонстрация срещу властта само няколко месеца след екзекуцията на комунистическия лидер Николае Чаушеску.

„На 11 и 12 юни 1990 г. властите решават да организират насилствена атака срещу мирни демонстранти – опозиционери на новия режим, оглавяван от Илиеску след тогавашните избори“, посочва се в съобщение на румънската прокуратура.

След като е смазал мирния протест, Илиеску е благодарил на миньорите за „високото им чувство на граждански дълг“, провъзгласявайки ги за „спасители на демокрацията“, пояснява още румънското държавно обвинение.

Йон Илиеску, който в момента е на 87 години, изкара три мандата като президент на Румъния. Последният от тях приключи през 2004 г.

Първите обвинения срещу Илиеску са повдигнати още през 2005 г., включително за убийство и опит за убийство. Те обаче са оттеглени по технически причини две години по-късно. Юридическото колело се завърта отново, след като Европейският съд по правата на човека разкритикува Букурещ през 2014 г. заради провала на пълното разследване на престъпленията след революцията.

През 2015 г. прокуратурата в Румъния провежда нов разпит на бившия президент.

Сред останалите, които също ще се изправят пред съда заради събитията от юни 1990 г. са бившият премиер на Румъния Петре Роман, шефът на разузнаването по това време Виргил Магуреану, двамата лидери на най-влиятелните миньорски синдикати, както и бивш зам.-прокурор.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване