06/16/17 07:00
(http://www.klassa.bg/)

Боледуващият пазар на труда

 Схемата сигурно звучи познато, а случаите може би са стотици. Безработен, обикновено жена, всеки ден търси подходяща позиция в интернет. Попада на примамлива обява. Офертата е за заплата до 1200 лева. Става дума за работа от вкъщи. Звъниш на посочения телефон, в повечето случаи ти дават указания къде да внесеш определена сума пари, за да бъдеш нает. Често оставаш с пръст в устата.

Попаднал в капана на безработицата обаче, търсиш какви ли не начини, за да припечелиш някой лев. В повечето случаи без уредени отношения с работодателя. Факт е, че заради развитието на технологиите, през последните няколко години много хора търсят гъвкави форми на труд. И законодателството предоставя такава възможност. Особено IT специалистите съвсем нямат нужда от обособено работно място. Други професии също дават шанс за работа от вкъщи. Въпросът обаче е всичко да е регламентирано, защото иначе минаваме в сивия сектор, който е голям бич за пазара на труда. Той е в ущърб и на нас, защото колкото и да ни се струва далеч времето, в което трябва да излезем в пенсия, идват и такива времена. И тогава ще се чудим от къде да набавим необходимия стаж.

Ако трябва да сме честни, близо половин милион надомници си е доста внушаваща бройка за пазара на труда. И колкото и от бизнеса да се учудват на този факт, явно си има своето обяснение. Въпросът е да се види дали тези хора са наети от някого да вършат определена дейност или шият гоблени и тъкат картини по свое желание. Вторите обикновено са без осигуровки и продават произведенията си на различни изложения или на туристи, пък и дори от вкъщи. Каквото и да си говорим обаче, това си е нерегламентирана заетост. Затова и ситуацията на пазара на труда е нещо като задача с неизвестни. Търсенето и предлагането пък съвсем нямат допирна точка. От тук бизнесът недоволен от липсата на подходящи кадри, а кандидатите за работа пък съвсем не искат и да се натискат. Едните от мързел, другите пък от гордост. Трети пък се мъчат да изкарат по някой лев от вкъщи, без да плащат нито данъци, нито осигуровки. Затова и стотици позиции остават незаети. Изследвания пък отчитат, че всяка година най-кадърните предпочитат да се реализират в чужбина, а у нас май вече масово се натискат да стават фризьори.

Очевидно е, че пазарът на труда боледува. Диагнозата е поставена, и то още преди години. Лек обаче още няма. От време на време експерти предписват някакви лекарства, но засега май не са ефикасни. Така че нерегламентираната работа от вкъщи е само част от проблема. И ако не се излекуват симптомите за това заболяване, едва ли ще имаме работеща икономика. Въпрос на избор.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване