06/16/17 06:52
(http://www.klassa.bg/)

Приеха на първо четене ограниченията за плащанията в брой

 Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене ограниченията за плащанията в брой. Законопроектът предвижда да не можем да се разплащаме в кеш при покупки над 1000 лева през 2019 г.

Ако промените бъдат приети от депутатите на второ четене и в комисия и в пленарна зала, още от 1 август тази година всички плащания над 5 хил. ще стават по банков път. В момента през банка се плащат всички суми по договори на стойност над 10 хил. лв., без значение какъв е размерът на плащането. В края на миналата година имаше идея да бъде въведен праг от 5 хил. лв., но предложението беше отхвърлено от народните представители.

Според законопроекта от 1 януари 2018 г. прагът за кешовите плащания ще падне на 3 хил. лв., а от началото на 2019 г., т. е. след 2 години, няма да можем да се разплащаме в брой за суми над хилядарка.

Ограниченията ще важат и за плащания в чуждестранна валута, ако левовата им равностойност надвишава определения от закона праг.

По време на дебата в комисията обаче бизнесът възрази срещу минималния праг на плащанията в брой, тъй като според тях не във всички населени места има обхват, а това би попречило на плащанията на ПОС терминал.

Те дори дадоха пример за Франция, където разплащанията за местните лица са ограничени до 1000 евро, но чужденците имат възможност да плащат в брой суми до 10 хил. евро.

Според експертите няма описана в законопроекта оценка на въздействието и поради тази причина се очаква да бъдат въведени изменения в проекта между двете четения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване