06/16/17 07:09
(http://www.klassa.bg/)

Румен Радев: Модернизацията на армията трябва да става с грижа за хората

 Модернизацията на армията не означава подмяна на едни оръжия с по-съвременни, а е комплекс от мероприятия. Той включва подмяна на нормативната база и нейното усъвършенстване. Това заяви пред журналисти във Варна президентът Румен Радев. По думите му е много важно това да става с грижа за хората за издигане на тяхната мотивация, на социалния престиж и с осигуряване на условия за пълноценна подготовка, която да гарантира безопасност и запазване на здравето и живота на военнослужещите и генериране на необходимите бойни способности. 
Държавният глава припомни, че тепърва ще бъдат развивани проектите за многоцелевите изтребители и за многофункционалните модулни патрулни кораби, които парламентът прие със свое решение през юни миналата година. „На проведения Консултативен съвет за национална сигурност се обединихме около мнението, че тези проекти трябва да се реализират, особено за корабите, с участието на българската отбранителна индустрия. Това означава морската индустрия, концентрирана във Варна, да има своето по-нататъшно развитие“, заяви Румен Радев. 
Президентът посети и двамата пилоти, ранени при инцидента с българския военен хеликоптер „Пантер“. На въпрос какви са причините за инцидента, Радев уточни, че не иска да се произнася преди комисията, която разследва летателното произшествие. „Независимо какви ще бъдат причините за това произшествие, факт е, че нашите летци летят много пъти под минималните санитарни стандарти, установени в НАТО, и трябва да направим така, че да гарантираме на тези момчета да могат да изпълняват своята професия при добри условия за безопасност“, посочи Румен Радев. 
В отговор на журналистически въпрос дали Пламен Узунов, секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, трябва да подаде оставка, Румен Радев беше категоричен, че е абсурдно окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано към флирта с нацизма. „Мисля, че г-н Узунов много ясно изложи обстоятелствата по този случай. Спомняте си, че на 9-и май победата над нацизма и почетох милионите жертви на нацизма. А тези политици, които сега искат оставката му и то с манипулативни аргументи, тогава се направиха, че такава дата не съществува“, заяви още държавният глава. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване