06/17/17 05:17
(http://radiomilena.com/)

На 87-годишна възраст почина бившият германски канцлер Хелмут Кол

sveshtНа 87-годишна възраст почина бившият германски канцлер Хелмут Кол.
Кол е починал в своя дом в град Лудвигсхафен, намиращ се в западната провинция Рейнланд-Пфалц.
Кол е най-дълго управлявалият германски лидер след войната. Той е приеман за колос в съвременната европейска история, за баща на германското обединение и за архитект на европейската интеграция, съобщи Фокус.

Хелмут Кол – “старият канцлер” е архитектът, който стои зад политическия шедьовър, наречен обединение на Германия. Неговата смелост, инстинкт и енергия направиха възможно единството на страната, разделена в продължение на десетилетия от един материален символ – Берлинската стена.
Кол посвети политическата си кариера на идеята за единна Европа, даде решаващ импулс за интеграционните процеси и хармония не само в германската, но и в европейската общност. Той има изключителни заслуги за страната си – дори и ако върху дългогодишната му работа да тегне сянка. Накрая, обаче, остава само благодарността – и не само у дома.
Хелмут Кол издъхна на 87-годишна възраст в дома си в Лудвигсхафен, провинция Рейнланд-Пфалц. През последните години той бе с влошено здравословно състояние.
Заемаше канцлерския пост във ФРГ в периода 1982-1990 г., след това и на обединена Германия от 1990 г. до 1998 г. Мандатът му – 16-годишен, е най-дългият в следвоенната история на Германия.

Публикувана на 06/17/17 05:17 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0cAn9L4MaRE/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване